REPORTAŽA

Selefije iz Dubnice ogorčene: Prave od nas mete

Ne zanimaju nas politika i prepucavanja dvije države preko naših leđa

Mesdžid u Dubnici: Ko sumnja, neka dođe da nas posjeti. E. Trako

Piše: E. Trako

17.3.2019

- Toliko je loših stvari o nama napisano, da smo odrvenjeli. Ali, ovo je prevršilo svaku mjeru. Mi samo iz medija vidimo kome smo sljedećem meta. Sad se političari Hrvatske i Bosne prepucavaju i lome opet preko naših leđa, pa pita li nas iko išta - ovo je stav selefija sela Dubnica kod Kalesije, koje su posjetili reporteri „Dnevnog avaza“. 

Vraćaju novinare  

Povod je, naravno, neviđena špijunska afera koja već nekoliko dana potresa BiH i Hrvatsku, a koja je uslijedila nakon izjava Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH. Mektić je izjavio da su hrvatski obavještajci preko konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića pokušali vrbovati neke selefije kako bi se "našlo uporište u izjavama predsjednice Hrvatske da je BiH leglo terorista“.  

U Dubnici nadomak Kalesije u petak normalan dan. Nekoliko selefija zatječemo ispred njihovog mesdžida. Pripremaju se za namaz. 

- Hajde da s novinarom završimo pa ćemo dalje za poslom - govori Elvir Zečević, s kojim smo i dogovorili posjetu. 

Otkrivaju nam da su već vratili tri ili četiri novinarske ekipe. Jednostavno, ne vjeruju novinarima. S nama pristaju razgovarati, ali pod uvjetom da i oni snimaju razgovor. Kažemo da nema problema. 

Iako u mesdžidu uz kafu i slatko sjedi šest ljudi, s našom ekipom zvanično razgovaraju Adem Kapić i Ramo Okić. Njih dvojica i pristaju na zajedničku fotografiju. 

Razgovor počinje bismillom. 

- Ko je Mektić, ko je Avdić, ko je Bandić? Jesu li ti ljudi ikad bili ovdje i razgovarali s nama? Nisu! Nijedan od njih. Ali, kad im zatreba, i njima i svakom drugom, i Kolindi, onda su im vehabije krive za sve - kaže Kapić. 

Dodaje da ih ne zanimaju politika i prepucavanja dvije države preko njihovih leđa. 

- Što se tiče tvrdnji da je taj Ivan Bandić bio ovdje, to apsolutno nije tačno. Mi i ne znamo ko je taj čovjek, a kamoli da smo razgovarali s njim i s bilo kim i još da nas je neko pokušavao vrbovati - ističe Kapić. 

Prašina u oči

Ostatak džemata podsjeća ga na akcije policijskih organa u selima u kojima žive selefije. 

- Nikad ništa kod nas nisu našli, niti će naći. Ako ima sumnje, neka dođu opet. Uporni su da nam nešto prišiju, a mi ništa nemamo, niti radimo nešto loše - dodaje Kapić. 

Ističu da je posljednje uvlačenje njih kao selefija u odnose između dvije države bacanje prašine u oči. 

- Skretanje s teme četničkog orgijanja u Višegradu. Ni luk jeo, ni luk mirisao, a vazda nešto kriv - ističe Ramo Okić na odobravanje svih prisutnih. 

Dodaju da dođe i posjeti ih svako ko ima sumnje u bilo šta. 

- Imamo posla u polju, ne bismo više da te zadržavamo - kroz šalu govore na kraju. 

Hrvati nas tretiraju kao kriminalce 

S obzirom na to da su protiv selefija u posljednje vrijeme teške riječi uglavnom dolazile iz Hrvatske, kažu da to osjete na svojoj koži svaki put kada prelaze granicu. 

- Po navici stanemo sa strane. Sve moraš izvaditi iz auta i skinuti se dogola. Samo zato što imamo bradu i kratke pantalone. To je ta politika - kažu selefije Dubnice.

Kapić i Okić: Uvijek smo krivi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.