ZASTRAŠUJUĆE

Imam u Bosanskom Novom dobio prijetnje: Bio sam primoran prijaviti slučaj policiji

Ističe kako ovo nije očekivao, jer je u džematu osam godina i nikad nije imao problema

Emir Nuhić

Avaz.ba

17.3.2019

Efendija Emir Nuhić, imam džemata Blagaj iz Bosanskog Novog, kaže kako je prije desetak dana na Facebook profilu džemata Blagaj stigla zastrašujuća poruka u kojoj je izvjesni Danel Rajković vrijeđao i psovao Allaha. 

- Vrijeđao je Poslanika, pisao je "Nož, žica, Srebrenica". Nakon minut stigla je druga poruka u kojoj mi je pominjao kćerku i suprugu i da će ih silovati u džamiji, mene zavezati kao psa, na kraju zaklati i zapaliti - priča šokirani  efendija Nuhić i dodaje da je o svemu odmah obavijestio policiju i nadležne institucije u Islamskoj zajednici. 

Istakao je kako je 5. marta stigla još jedna poruka u kojoj je kako kaže efendija Nuhić, Rajković pisao da sve muslimane treba zaklati i protjerati.

- Govorio je "vi ste Turci, kud nije neka bolest kao što je HIV, da Vas sve pobije". I to sam prijavio policiji. Opet sam obavijestio i Rijaset IZ, a sinoć oko pola dvanaest stigla je treća poruka. U toj trećoj poruci pominjao je automat i da će pobiti muslimane . Traži samo načine, jer su oko njega sve četnici , da dođe do muslimana. I najavio je da će naći načina da ih sve pobije. To sam danas prijavio policiji - tvrdi efendija Nuhić i ne krije da ga je strah.



Ističe kako to nije očekivao, jer je u džematu osam godina i nikad nije imao problema.

- Čak su mi se neki Srbi javljali, moje komšije i pitali me šta se događa, otkud prijetnje. Iskreno sam odgovorio da nemam pojma. Danas smo poslije podne namaza, imali mevlud u džamiji i svašta mi prolazi kroz glavu. Šta da pređe s riječi na djela, a ja nisam ništa uradio. Tako da sam bio primoran da prijavim policiji. Neka ga istraže i nadam se da će mu ući u kraj. Ja sam iz Bugojna. Ovdje je stigao moj brat i sestra. Porodica mi daje podršku - pojašnjava Nuhić.


Također ističe kako je policija cijelu noć provela u blizini njegove kuće, jer je to zahtijevao. Uvjeren je da prijetnje nisu stigle s lažnog profila, kao i da prema nekim informacijama, Rajković studira u Beogradu. Kaže da je dodatno zabrinut zbog svih okolnih dešavanja.

- Azrin u Prijedoru, grafiti u Prijedoru, pa onda Novi Zeland, pa normalno je da je čovjek u strahu. Da je ne znam kome, nije u redu, a kamoli nekom imamu u RS-u - kaže efendija Nuhić u nadi da će se na ovom konačno stati.

U Policijskoj upravi Prijedor je potvrđeno da su prijetnje prijavljene i da se u saglasnosti sa Tužilaštvom radi na tačnom utvrđvanju identiteta prijavljene osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.