RAVNOGORCI

Vojvoda Vaske izmiče pravdi

Vojvoda Vaske i Ratko Adžić počinili zločin u selu Lješevo, gdje su 4. jula 1992. godine ubijena 22 bošnjačka civila, svjedoči Zekija Avdibegović

Piše: A. HADŽIĆ

18.3.2019

Grupe četnika na postrojavanje u Višegrad prije desetak dana su stigle iz četničkih baza s Romanije, iz Podrinja, Semberije, istočne Hercegovine, Banje Luke, ali i iz Srbije i nekoliko crnogorskih gradova.

Kako „Avaz“ saznaje, grupe iz Srbije organizirale su ratne četničke vojvode, okupljene oko ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a među njima je i Vasilije Vidović, poznat kao vojvoda Vaske. On se sumnjiči za teške ratne zločine počinjene u široj zoni Sarajeva, posebno u Ilijašu, Vogošći, Semizovcu...

Prijave sudovima

Vojvoda Vaske, prema našim saznanjima, nije smio prijeći granicu na Drini, ali se na poklonjenju zločincu Draži Mihailoviću, kako navodi naš izvor, našlo „nekoliko Vasketovih četničkih crkotina“.

On dodaje da su još 1996. godine Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijeli prijave protiv četničkog vojvode Vasilija Vidovića Vasketa i Ratka Adžića zbog teških ratnih zločina koje su ovi počinili na području Ilijaša i okolnih mjesta.

- Tribunal u Hagu domaćem je pravosuđu pod oznakom A proslijedio optužnice protiv ovih zločinaca, ali do danas nijedan nije izveden pred sud. Preko Fonda za humanitarno pravo podnijeli smo beogradskom pravosuđu prijavu protiv Vidovića i Adžića ali ni tamo nisu osuđeni - potvrđuje za „Avaz“ Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja nestalih osoba Ilijaša.

Četnik Vasilije Vidović Vaske, kao i desetine drugih sljedbenika ideologije zločinaca Draže Mihailovića i Vojislava Šešelja, za koje postoje dokazi da su tokom agresije počinili teške zločine nad Bošnjacima u BiH, danas mirno žive u Srbiji. Vaske je porijeklom iz Podlugova kod Sarajeva. Nakon rata nije dolazio u zavičaj, ali su ga svjedoci, do hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, viđali u Bijeljini, gdje se sastajao s vojvodom Mirkom Blagojevićem, te na Sokocu i Palama.


Sanjam dan

- Ja sanjam dan kad će Vaske i Ratko Adžić biti uhapšeni. Bio bi to djelić pravde za zločine koje su počinili u selu Lješevo, gdje su 4. jula 1992. godine ubijena 22 bošnjačka civila, kao i u selima Bioča, Kadrići, Luka i u Ilijašu. Njihova specijalnost bili su odvođenja u logore i mučenja. Posmrtne ostatke mog supruga i sina, koji je imao 17 godina kada su ga četnici ubili, još nisam našla. Dok sam živa i ja i svi čiji su najmiliji ubijeni na području Ilijaša i okolice, nećemo prestati tražiti da se zločinci procesuiraju – navodi Avdibašić.

Vasketova sestra udata za Libijca  

Iako se vojvoda Vaske iz straha od hapšenja nije smio pojaviti na području Podlugova, porodičnu imovinu prije nekoliko godina prodala je njegova sestra. Ona živi u domovini svog supruga, u Libiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.