SVEČANOSTI

Dan Zenice: Okrenimo se budućnosti, a ona je u Evropi

Počelo obilježavanje 583. rođendana

Piše: D. PAŠALIĆ

20.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počelo je obilježavanje 583. rođendana Zenice.

Izgubili balans

Prisutnim zvanicama najprije se obratio Goran Bulajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica, koji je poručio "da čestita rođendan grada s određenom dozom gorčine".

- Naš grad postao je grad krajnosti, lijevih i desnih, njihovih i naših. Izgubili smo balans i pozitivan stav o životu. Uvrede, omalovažavanja i prijetnje postali su naša svakodnevica, a autoriteti se ne poštuju. Gdje su nestali Zeničani koji se međusobno poštuju? Zenica zaslužuje bolje - poručio je Bulajić.

Nakon Bulajića prigodnim riječima obratio se Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji je čestitao Dan Zenice.

- Priča o evropskoj Zenici je beskonačna. Zeničani žele da se ova priča nastavi i zato se nadamo da će konačno prestati maćehinski odnos Federacije, a pogotovo ZDK, čim prije. Okrenimo se budućnosti, a ona je u Evropi - poručio je Kasumović.  

Zatim su uručene zahvalnice policijskim službenicima, koji su, kako je pojašnjeno, najzaslužniji za sigurnosnu situaciju u gradu, i to Murisu Hasanbegoviću, Fuadu Gadžunu, Almiru Đuzi, Almiru Agiću i Ibrahimu Pašaliću.

Nakon svečane akademije predviđeno je otvaranje likovne izložbe djece zeničkih vrtića „Zenica u dječijem oku“, a potom i svečani defile ulicama Zenice.

Na današnji dan jubilej – 10 godina najreprezentativnijeg sportskog objekta u BiH, proslavit će i Gradska arena „Husejin Smajlović“, gdje će, također, biti upriličen prigodan program.

Najprije će biti emitiran kratki film o „Areni“, potom slijedi obraćanje predstavnika preduzeća, dok će sportski klubovi prikazati sportske discipline koje predstavljaju Zenicu.

U večernjim satima, s početkom u 19 sati, planiran je koncert Sandre Bagarić „Sandra svome gradu“.

Brojnim sadržajima, na dostojanstven način, i ove godine bit će obilježen rođendan Zenice, čije ime se prvi put spominje 20. marta 1463. godine.

Spektakularni vatromet

Kruna svih aktvinosti, kojima se nastoje simbolično obilježiti 582 godine od postojanja grada, bit će spektaklurani vatromet, kao poklon svim građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.