PROGRAM

Gala proslavom u pozorištu obilježen 582. rođendan Zenice

Piše: D. Pa.

20.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Foto: D. Pašalić/Avaz

Svečanom akademijom i sjednicom u Bosanskom narodnom pozorištu, danas je obilježen 20. mart - Dan Zenice. Gala proslava 582. rođendana grada ponudila je do sada neviđen program u zeničkom pozorištu, a koja je počela izvedbom dijela predstave “Moja fabrika”.

Grad različitosti

Potom je uslijedilo obraćanje Gorana Bulajića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice, koji je istakao kako je Zenica grad različitosti, ali da ima zadatak da napravi veliki iskorak kako bi postala respektabilan evropski grad povoljan za privrednike.

⁃ Pustite da politika odradi svoj dio posla. Građani Zenice moraju preuzeti dio odgovornosti na sebe, moraju voljeti svoj grad, brinuti o njemu, kritizirati konstruktivno sve što se događa u gradu, a ne da budu nijemi posmatrači - kazao je Bulajić.

U prepunoj sali, prisutnima se prigodnim govorom obratio i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji je poručio da je Zenica zajednica dobrih ljudi uvijek spremnih da lično žrtvuju zajedničko.

⁃ Izražavam ponos što sam proteklih mjeseci i sam bio dio zeničke energije. Pred nama je nekoliko ključnih pritanja s kojima se trebamo suočiti i ozbiljno ih rješavati ako želimo bolju, ljepšu i zdraviju Zenicu. Uprkos svemu, Zenica je predivan ansambl riječnih dolina, brda, visoravni, vodotoka koje trebamo njegovati - poručio je Kasumović s govornice.

Počasni građanin

Na svečanosti je počasnim građaninom Zenice proglašen Lars Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), zbog doprinosa i podrške koju je dao kroz različite projekte, a za unapređenje uslova života u Zenici, posebno na segmentu jačanja ugleda grada i BiH sa institucijama EU koje su zasnovane na općeprihvaćenim načelima savremenog svijeta.

Ovogodišnji laureati su Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, Udruženje Baton, prof.dr. Alma-Mekić Abazović, profesor Milenko Karović i prim.dr. Elvira Ljevaković.

Prigodnim govorom, na samom kraju svečanosti, obratio se i Lars Gunar Vigemark, koji je poručio da mu je čast što je postao građanin Zenice.

⁃ Sretan sam što sam od danas i ja, također, građanin Zenice – poručio je Vigemark.

Program je završen svečanim otvorenjem 23. Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće", kojeg je zvanično otvorenim proglasio gradonačelnik Kasumović.

Doprinos u oblasti urgentne medicine, onkologije i radioterapije

U ime nagrađenih, prisutnima se obratila prim.dr. Alma Mekić-Abazović, za doprinos u oblasti urgentne medicine, onkologije i radioterapije, koja je poručila da BiH možda jeste neobična i mala zemlja, ali da svi zajedno trebaju raditi na tome da pomognu da što prije, brže i bolje dosegne vrhove ekonomskog i demokratskog prosperiteta.

⁃ Uprkos svim prilikama i neprilikama koje vidimo, mi danas smo uvjereni i znamo da će ova zemlja i ovaj grad biti i dalje jedan izvor iz kojeg će izvirati nove, bolje, ljudske profesionalne vrijednosti - poručila je Mekić-Abazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.