REAKCIJE

Filip David: Negiranje zločina mora se tretirati kao krivično djelo

Piše: E.Sk

20.3.2019

Ugledni beogradski književnik Filip David za „Avaz“ je prokomentirao drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću u Hagu koja, prema njegovom mišljenju, treba zaokružiti dosje o zločinima koji su učinjeni.  

- Nema prave satisfakcije za žrtve sve dok se haška presuda ne prihvati iskreno na svim stranama. Bojim se da smo još daleko od toga. Vidimo da se u Republici Srpskoj osniva nekakva međunarodna komisija koja treba negirati genocid u Srebrenici, da se pojavio nekakav fantomski izvještaj kako je masakr u Tuzli bio velika obmana, kao i zločin na Markalama. Jednostavno, negiraju se svi strašni i već dokazani zločini – navodi naš sagovornik i nastavlja:

- Ono što bi morala učiniti zakonodavna vlast u svim državama nastalim poslije raspada Jugoslavije, a posebno u Srbiji, Republici Srpskoj pa i u Hrvatskoj jeste da se negiranje zločina kojima je presuđeno u Haškom tribunalu tretira kao krivično djelo. Zločinci, umjesto prezira i osude, dobivaju u svojim matičnim državama oreol heroja. Dok god se to iz korijena ne promijeni, nema ni toliko spominjanog pomirenja ni istinske satisfakcije za žrtve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.