REAKCIJE

Bursać za Avaz.ba: Ni Karadžićev režim nije pravio toliku mistifikaciju Srba i srpstva koliko to radi Dodikov

Dragan Bursać. Arhiv

Piše: A. Tiro

20.3.2019

Ugledni novinar Dragan Bursać komentirao je današnju pravomoćnu presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, ali i reakcije medija iz manjeg bh. entiteta.

Bursać je za Avaz.ba kazao da je presuda s pravne strane potpuno ispravna.

- Karadžić je ovo danas sve zaslužio. Također i porodice stradalih su ovo zaslužile, mada za njih nema utjehe, jer su mnogi izgubili svoje najmilije, a neki od njih nisu našli ni kosti najmilijih. U tom ljudskom i emotivnom smislu, žrtve nikada neće imati satisfakciju. Sud je pokazao da radi svoj posao. Pravna satisfakcija postoji i to je dobar temelj da svi dalje idemo zajedno, da počnemo funkcionirati te da se okrenemo jedni drugima. Ne trebamo demistificirati stvari, ne pravimo od zločinaca heroje i negdje bi trebali podvući crtu i početi se ponašati kao ljudi prema ljudima - ističe Bursać.

U manjem bh. entitetu je povodom današnje presude nastupilo očekivano nezadovoljstvo, u kojem je prednjačio RTRS.

Naš sagovornik je istaknuo da je upravo srpski narod talac ovakvog ponašanja.

- Problem je što čak ni Karadžićev režim nije pravio toliku mistifikaciju Srba i srpstva, koliko to radi Dodikov. Vidjeli smo po izricanju ove presude da su tu dovođeni kojekakvi kvazianalitičari, program je obilovao velikim žalopojkama, a niko nije spomenuo žrtve Karadžićevog režima. Niko nije spomenuo da je sam srpski narod talac takvog ponašanja. To su neke zaostale epske misli, zalutale u vremenu i prostoru. Žalosno je sve to, jer mediji koji to prenose krše sve kodekse, prvo ljudske i etičke, a onda i novinarske - napominje Bursać.

Na kraju je kazao da nakon svega ovoga život ide dalje, ali da se mora podvući crta.

- Konkretan prijedlog za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika jeste da skine onu sramnu tablu s natpisom Studentski dom "Radovan Karadžić". Čovjek je presuđeni ratni zločinac, dobio doživotnu robiju. To je sramota, ne samo za žrtve već i za djecu koja idu i žive u tom domu, jer njihov život počinje tako što ih neko anatemiše likom i djelom nekog ratnog zločinca. Treba poskidati sve takve table, jer je to prije svega sramota srpskog naroda - zaključuje Bursać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.