REAKCIJA

Kako da budem zadovoljan presudom Karadžiću kada imamo ministra Mektića, koji štiti ratnog zločinca Stanića

Čovjeku je potvrđena optužnica za ratne zločine, a on i dalje sjedi na Marindvoru, na budžetu BiH, a Mektić odbija da ga suspendira

M.AŠČIĆ

21.3.2019

Hasan Nuhanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, bivši prevodilac u UNPROFOR-u, danas ugledni publicista i predavač, rekao je za „Dnevni avaz“ da ne može biti zadovoljan presudom Radovanu Karadžiću jer optuženi za ratne zločine, među kojima su i oni za ubistvo njegove majke, slobodno hodaju gradom i nikada nisu ni suspendirani.

Nuhanović nam je pojasnio da misli na Radenka Stanića, kojeg je Tužilaštvo BiH zvanično optužilo još prošle godine za ratne zločine i ubistva Bošnjaka u Vlasenici, a kojeg Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, nikada nije suspendirao.

- O čemu mi pričamo? O kakvoj pravdi govorimo? Taj čovjek Radenko Stanić, iako optužen, i dalje radi na Marindvoru, u zgradi državnih institucija, na budžetu, kao pomoćnik ministra Mektića. I da stvar bude gora, on nikada nije suspendiran. Ja sam saznao od ljudi koji tamo rade da njega Mektić ne želi suspendirati uprkos činjenici da je protiv njega potvrđena optužnica. Mektić je dužan suspendirati svakog službenika, a umjesto toga, on je rekao: ''Ne pada mi na pamet da ga suspendiram'' - kaže Nuhanović.

Priča nam da je prije nekoliko dana tražio da se sastane s Mektićem da bi mu ispričao ko je Radenko Stanić, ali da, iako je ostavio broj telefona, nikada nije pozvan da dođe u Ministarstvo sigurnosti.

- Nikada me nisu nazvali, a pretpostavljam i da neće. Ja sam Radenka Stanića prijavio za ubistvo svoje majke. Taj čovjek je bio komandir Policijske stanice u Vlasenici u julu 1995. godine. A, prema mojim saznanjima, upravo su pripadnici policije ubili moju majku i još pet-šest muškaraca na jednom mjestu. Prema svjedočenjima osoba srpske nacionalnosti, moja majka je ubijena iz blizine, a zatim polivena i zapaljena. Podaci s ekshumacije kažu da su sve kosti bile nagorjele, a što se i podudara – kaže Nuhanović.

Nevjerovatno je, ističe, da takav čovjek s potvrđenom optužnicom radi na Marindvoru na budžetu BiH. Tvrdi da je prijavio i njegovog brata Milenka Stanića i još neke osobe.

- Ja sam, kao građanin BiH, imao simpatije prema ministru Mektiću. Mislio sam da je pozitivan lik u bh. politici. Nakon ovoga, naravno, više te simpatije nema. Nemam zato što Mektić štiti ratnog zločinca – kaže Nuhanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.