AFERE

SDA i dinastija Pašukan ne daju "Lutriju BiH"!

Edhemu Pašukanu mandat istekao u septembru prošle godine, SDA ga ne želi razriješiti

Pašukan: Vječiti direktor. (Arhiv)

Piše: K. KEŠMER

22.3.2019

Iako je konkursna procedura kojom su izabrani najbolji kandidati završena, Nadzorni odbor „Lutrije BiH“, kao ni Vlada Federacije, ne žele provesti rezultate konkursa. 

U septembru prošle godine, naime, istekao je mandat kadru SDA Edhemu Pašukanu na poziciji direktora „Lutrije“, koju obavlja već deset godina!

Prodavač novina

Već tada raspisan je konkurs na osnovu kojeg je najviše bodova imala Edita Rokša, a koju je onda Vlada, po zakonu, a na prijedlog Nadzornog odbora „Lutrije“, trebala imenovati za vršioca dužnosti direktora.

No, Pašukan se grčevito bori za svoju fotelju. Čovjek koji je, prije nego što je postao direktor, radio kao ulični prodavač novina, kako je to sam izjavio u jednom intervjuu, preko svojih stranačkih veza izlobirao je da Nadzorni odbor novo imenovanje nikad ne provede.

Kršenje zakonskih procedura u ovom slučaju nije bio problem ni za premijera FBiH Fadila Novalića, koji je već u nekoliko navrata prekidao sjednice Vlade kada bi ustanovio da SDA nema većinu kojom bi osporila smjenu Pašukana, a onda to predstavljajući kao preglasavanje.

Ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo kazala nam je da je postojala mogućnost smjene starih kadrova odmah pri formiranju vlasti, ali se to nije radilo.

Đapo: Štite stranačke kadrove

Istekao mandat

- Odlučili smo se da pričekamo istek njegovog mandata. Ali, nakon isteka mandata aktuelnog direktora, kolege iz SDA usprotivile su se imenovanju uspješne poslovne žene samo zato što je ona prijedlog SBB-a. Unatoč isteku mandata na poziciji koju obnaša već deset godina, gospodin Edhem Pašukan i dalje je direktor „Lutrije BiH“. Kada se uzme u obzir da je ovu kompaniju prije njega vodio njegov otac, postavlja se pitanje da li je „Lutrija“ zaista vlasništvo Federacije BiH i njenih građana ili se pretvorila u privatnu firmu ili firmu jedne stranke – navela je Đapo.

Ona ističe da joj je žao što se Novalić bavi zaštitom stranačkih kadrova umjesto suštinskim pitanjima koja su važna za dobrobiti građana, za razvoj ekonomije i osiguranjem boljih uvjeta za život građana.

Šta se krije iza navodnih preglasavanja

Đapo ističe da u ovom, ali i drugim slučajevima, već duže vrijeme kroz režimske medije se provlači teza da ministri SBB-a i HDZ-a u Vladi FBiH preglasavaju kolege iz SDA.

- Činjenica je da se ne radi o preglasavanju nego o nastojanju da se zadrži zatečeno stanje i određena kadrovska rješenja koja odgovaraju SDA. Sva ostala tzv. preglasavanja dešavala su se samo kada je SBB predlagao određena kadrovska rješenja, a na temelju prethodno postignutih dogovora. Moram istaći da prijedlozi SBB-a nisu bili isključivo stranački, nego smo predlagali ljude iz struke za koje smo smatrali da mogu dati najveći doprinos na pozicijama za koje su predloženi. Jedan od takvih prijedloga bila je prof. dr. Svetlana Cenić, koja je dobro poznata javnosti i cijenjena u struci, a koja nikad nije imenovana za predsjednicu NO „BH Telecoma“ – kaže Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.