NESREĆA

Srebrenica: Još uvijek se traga za rudarima

Avaz

Srna

22.3.2019

U jamskom kopu Braćan Rudnika "Boksit" na području Srebrenice odronila se veća količina materijala koja je zatrpala rudare Slavišu Žugića (44) iz Milića i Branislava Ostojića (30) iz Zvornika, saopćeno je iz kompanije "Boksit". 

U saopćenju se navodi da je riječ o kvalificiranim i iskusnim rudarima.

Nesreća se dogodila oko 10 sati kada se na rudare obrušila veća količina materijala iz krovnog dijela pripremnog hodnika.

- Odmah nakon saznanja, direktor Sektora 'Rudarstvo' Dragan Simić obavijestio je republičke rudarske i geološke inspektore koji su već u popodnevnim satima bili na licu mjesta - navodi se u saopćenju.


Predsjednik kompanije "Boksit" Rajko Dukić odmah je o svemu obavijestio komandira Policijske stanice u Milićima, a preko njega i Policijsku upravu u Zvorniku.

- Ekipa čete za spašavanje, kao i zaposleni, našli su se ubrzo na licu mjesta, čineći sve da se odstrani materijal i dođe do zatrpanih rudara - dodaje se u saopštenju.

Nadležni inspektori izvršili su uviđaj i očekuje se da će oni, kao mjerodavna službena lica, dati odgovarajuće izjave, a dalja istraga će pokazati da li je bilo određenih propusta koji su doprinijeli da dođe do nesreće, dodaje se u saopštenju.

Radna jedinica Podzemna eksploatacija "Braćan" posluje u okviru sektora "Rudarstvo" kompanije "Boksit" Milići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.