KOLEKCIONARI

Oldtajmer nam je kao član porodice

Automobil u izuzetno dobrom stanju, prije nekoliko dana bio sam u Tuzli, vozio sam preko Majevice, bez ikakvih problema, kaže vlasnik

Simikić: Nekad je ovakav automobil bio statusni simbol

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ

27.3.2019

Nemanja Simikić, diplomirani pravnik iz Bijeljine, vlasnik je automobila Fiat 1.500 starog 40 godina, koji je prešao oko 100.000 kilometara. Nemanja kaže da je to posljednja verzija automobila koji je među posljednjima sišao s proizvodnih traka kragujevačke „Crvene zastave“ 1979.

Srednja klasa

- Te posljednje serije Fiata bile su 1.500, a ne 1.300. U pitanju je dizajn drugačiji od u to vrijeme popularnog Fiata 1.300. Branici su mu drugačiji, lajsne, interijer, motor malo jači, ali je mehanika identična. U to vrijeme, prvobitno uvožen iz Italije, kasnije proizvođen u Kragujevcu, bio je to najbolji automobil za običnog čovjeka, za takozvanu srednju klasu Jugoslavena. Nekad je i bicikl bio luksuz za običnog čovjeka – kaže Simikić.

Objašnjava da je njegov djed Nedeljko Milivojević imao automobil Fiat 1.300, a kupio ga je 1966. godine od svog preduzeća, Rudnika Ugljevik. Tada je djedov Tristać bio kao danas Mercedes. Auto su u Bogutovom Selu, gdje je djed živio, imali samo on i učitelj.

Vežu ga uspomene

- Vozio ga je do 1979. godine, kada je kupio ovaj automobil, jer je saznao da se gasi proizvodnja Fiata u Kragujevcu. Djed je bio automehaničar po zanimanju. Izuzetno je volio mehaniku. Još čuvam kompletan mjenjač Fiata 1.300 i neke druge dijelove – kaže Nemanja.

Automobil prešao oko 100.000 kilometara

Ističe da ovaj dobro očuvani ljepotan ima odličnu antikorozivnu zaštitu. Nikad nije kompletan farban, ali je i danas u izuzetno dobrom stanju.

- Prije nekoliko dana bio sam u Tuzli. Vozio sam preko Majevice, bez ikakvih problema. Automobil je danas kao član porodice, jer se permanentno mora nešto dorađivati i ulagati u njega. Nemam od njega neku materijalnu korist, ali me vežu uspomene. Ovakav automobil za mene predstavlja hobi i mnogo više od toga - dodaje on.

Cijena do 20.000 KM

Nemanja Kaže da ga ljudi često u gradu zaustavljaju i pitaju da li bi prodao automobil. - Nemam namjeru da ga prodajem. Kada sjednem za volan, osjetim miris automobila i to me vrati u najranije djetinjstvo. To je nešto neprocjenjivo. Jedan od najradosnijih dana u mom životu bio je kada sam postao punoljetan i kada sam mogao sjesti za volan ovog Fiata - kaže Nemanja, ističući da ovakvi modeli, restaurirani ili nerestaurirani, koštaju od nekoliko stotina pa sve do petnaest ili dvadeset hiljada maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.