KRUPA NA UNI

Ćopićevu rodnu kuću još zidaju obećanja

Niko ne zna zašto je obnova na čekanju i kada će biti nastavljena

Piše: M. ZGONJANIN

27.3.2019

U Hašanima kod Krupe na Uni, rodnom selu književnika Branka Ćopića, jučer je obilježena 35. godišnjica njegove tragične smrti. Položeni su vijenci na njegovu bistu koja se nalazi u dvorištu spomen-škole u Hašanima i u susjednom Donjem Duboviku, a u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ održan je poetski čas.

Donacija Azerbejdžana

Iz banjalučke fondacije koja nosi Ćopićevo ime poručili su da je riječ o svjetskom piscu koji je prevođen na više od 40 jezika.

No, obnovljene replike kuće književnika još nema. Ni dvije godine od prvih radova i velikih najava da će biti brzo završeni. Odgovor na to zašto obnova stoji nema ni Mladen Kljajić, prvi čovjek male općine Krupa na Uni.

- Znam samo da je prije dvije godine udaren temelj, prošle ozidane podrumske prostorije i dovezena nekompletna građa. I to je sve. Odgovor na to zašto se stoji s radovima nisam dobio ni od firme „Benkos Bosna“ iz Doboja, koja je izabrana za izvođača. Njihov predstavnik Mevludin Bećirović uvijek mi odgovara isto, da će radovi biti nastavljeni i završeni. Kada tačno, ne zna. Nisam daleko od toga da na narednoj sjednici Skupštine zatražim da se ova donacija odbije - kaže Kljajić.

Podsjeća da nijedna marka od donatorskih sredstava, a riječ je o 26.000 eura koje je za ove namjene donirala azerbejdžanska vlada, nije završila u kasi Općine, već na računu izvođača.

Tražiti pomoć

Replika rodne kuće Branka Ćopića sastavni je dio projekta „Bašta sljezove boje“.

- Šta bi taj projekt značio za ovaj kraj, već znaju i ptice na grani, pa je to iluzorno i ponavljati. Razočarani smo zbog ovolike sporosti u radovima. Neozbiljno je, a sami obnovu kuće ne možemo finansirati, već moramo tražiti pomoć - kaže Kljajić.

Školu pohađa osam učenika

Ćopić je rođen prije 104 godine u Hašanima, a prije 35 godina tragično je u 69. godini okončao život skokom s Brankovog mosta u Beogradu.

Spomen-školu koja nosi njegovo ime danas pohađa svega osam učenika od prvog do petog razreda. Obnova replike Ćopićeve kuće aktuelna je posljednjih desetak godina. U međuvremenu je obnovljen djeda Trišin mlin i uređena školska biblioteka u spomen-školi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.