DNEVNIK

Imamo pametnih i sposobnih, a Predsjedništvo BiH uvozi savjetnike

Nevjerovatno je da niko nije dao prijedlog da se svi prihodi za koje se pretpostavlja da je država oštećena, usmjere u Fond za rijetke bolesti

Badnjević: Pripreme konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu. Arhiv

S.D.

30.3.2019

 Subota, 23. mart  

Peti rođendan Medicinski i biološki inžinjering

Počinje još jedan radni vikend, tačnije nastavak vrlo sadržajne i naporne sedmice. Spremam se na put u Zagreb. Na putu od Sarajeva do Zagreba razgovaram sa partnerima o prethodnoj noći, kad je “Verlab” proslavio prvih pet godina postojanja. Za sve partnere i prijatelje “Verlaba” organizirali smo tim povodom ugodno druženje. I danas stižu telefonski pozivi i pohvale ljudi koji su uveličali naš, možda naizgled mali, ali izuzetno važan jubilej.

Na vijestima informacija o pogibiji dvojice rudara u rudniku kod Srebrenice. Nije mi jasno zašto još potenciramo gradnju termoelektrana i kopanje rudnika kad je kompletna Evropa prešla na obnovljive izvore te zabranila korištenje ovih tipova energije.

Došavši u Zagreb, odlazimo na sastanke, koji su počeli u poslijepodnevnim satima, a nastavili se i uz druženje i večeru dokasno navečer. Komentiramo i izjavu predsjednice Hrvatske, koja je uvela definiciju najstarijeg konstitutivnog naroda. Nikad mi neće biti jasno kako predsjednik jedne države može davati izjave koje nemaju ni naučnog, a ni stručnog utemeljenja. Paralelno, na telefonu, tokom večere pratim kako naša fudbalska reprezentacija igra s Armenijom. Pobijedili smo!

 Nedjelja, 24. mart

 Različiti izazovi

Napokon se malo duže može odspavati. Uz doručak u hotelu, skiciram plan za narednu radnu sedmicu. Ujedno čitam i zaključke sa posljednjeg sastanka uprava za klinički inžinjering pri Međunarodnoj federaciji za medicinski i biološki inžinjering, čiji sam član. Pišem svoje komentare i sugestije te dostavljam ostalim članovima.

Dok mi u Evropi, a naročito na Balkanu, imamo probleme i izazove jednog tipa, totalno su drugi u Americi i Australiji. Interesantno je kad iz različitih krajeva svijeta dolaze različite inicijative za potencijalna poboljšanja u zdravstvenom sistemu. Sunce i lijepo vrijeme izmamili su Zagrepčane u grad. Mnogi šetaju i hrane se vitaminom D. Predvečer stižemo nazad, u Sarajevo.

Ponedjeljak, 25. mart

 Zanimljivi razgovori

Dan predviđen za obaveze na Univerzitetu. Prva su na rasporedu predavanja iz predmeta Biosenzori studentima na drugoj godini Odsjeka za genetiku i bioinžinjering Međunarodnog Burch univerziteta. Nakon toga, nastavljam sa predavanjima iz predmeta Inteligentni sistemi studentima treće godine. Ostatak vremena predviđen je za konsultacije. Rad sa studentima je zaista zanimljiv te na mene djeluje dosta opuštajuće u poređenju s ostalim aktivnostima s kojima se svakodnevno susrećem. U Sarajevu je još aktivna priča o akciji Tužilaštva pod nazivom “Kasa”.

Nevjerovatno je da nijedan ministar do sada nije dao prijedlog da se po okončanju postupka svi prihodi za koje se pretpostavlja da je država oštećena, a govori se o stotinama miliona KM, usmjere u Fond za rijetke bolesti ili nešto slično. U 17 sati sastajem se sa predstavnicima Evropske komisije iz Brisela u vezi s našim idejama, projektima i potencijalnim pozivima za aplikacije. Vodimo vrlo zanimljive razgovore. Nove mogućnosti su na vidiku.

 Utorak, 26. mart

 Ježeva kućica

Dan započinjem čitanjem vijesti da je naš Jusuf Nurkić sinoć slomio obje kosti potkoljenice na NBA parketima. Strašno! Našem reprezentativcu želim brz oporavak! Vani snijeg, a temperatura 0 stepeni. U “Verlabu” smo podijelili obaveze. Dio tima ide na teren da vrši verifikaciju medicinskih uređaja, a dio ostaje da definiramo prioritete u vezi s novim projektima koje su mi sinoć sugerirali predstavnici EU komisije.

Kontaktiramo naše evropske partnere i razmjenjujemo ideje o zajedničkim aplikacijama u narednih šest mjeseci. Mogućnosti su brojne. Danas se obilježava 35 godina od smrti mog sunarodnjaka, pisca Branka Ćopića. Prošlo je više od tri decenije otkako je zauvijek otišao, ali njegova djela, poput "Priča ispod zmajevih krila", "Bašte sljezove boje", "Pod Grmečom", "Ježeve kućice", "Magarećih godina" i mnogih drugih, zauvijek će živjeti.

Večer je rezervirana za fudbal. U Zenici igramo s Grcima. Nakon izvanrednog početka i vodstva od 2:0 u prvom poluvremenu, u drugom poluvremenu penal, crveni karton i dva gola u našoj mreži. Još jedna utakmica u izdanju naših fudbalera koja nije bila za gledaoce slabog srca.

 Srijeda, 27. mart

 Divne vijesti

Uveliko se radi na organizaciji Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH 2019), koju organiziramo od 16. do 18. maja ove godine u Banjoj Luci. Na onoj koju smo održali 2017. godine, okupili smo više od 700 eksperata iz 40 zemalja. Veliko je interesiranje kako učesnika, tako i potencijalnih sponzora koji se žele predstaviti i na ovogodišnjem skupu. Na Skype sastanku sa predstavnicima EAMBES-a i IFMBE-a razgovaramo kako da se omogući e-learning platforma i trening za sve potencijalne korisnike širom svijeta. Ideja nam je da razvijemo platformu gdje će predstavnici zdravstvenog sektora i akademije moći da pronađu sve relevantne informacije, da pogledaju prezentacije i poslušaju webinare iz oblasti kliničkog inžinjeringa.

Stigao nam je odgovor od urednika visokoreferentnog žurnala da će nam članak u kojem smo opisali algoritme mašinskog učenja za predikciju kvarova kod defibrilatora biti prihvaćen za publiciranje nakon manjih korekcija. Napokon, nakon pet mjeseci čekanja na recenzente. Divna vijest za naš mladi tim.

 Četvrtak, 28. mart

 Narod šuti i trpi

Nakon uobičajenih obaveza i aktivnosti, čitam vijesti o pojedinim savjetnicima članova Predsjedništva BiH. Nije dovoljno što imamo tri člana Predsjedništva nego svaki ima i različite savjetnike. Da stvar bude gora, kod jednog je to poznati reditelj iz Srbije koji svojim izjavama ne kaže ništa lijepo o BiH, kod drugog je to prosječni političar iz Srbije koji je odabrao da bude suprotnost trenutnim vlastima i kroz njihovo kritiziranje sticao poene u bh. javnosti, kod trećeg je to do sada bio Turčin koji je čak dobio i državljanstvo BiH.

Pa, kakva se poruka šalje jadnom narodu u BiH!? Je li to nema niko u oba entiteta u BiH dovoljno dobar, stručan i kvalitetan nego moramo dovoditi kojekakve strance? A sve to jadni narod finansira. Naravno da imamo i izuzetno pametnih i sposobnih, ali nisu podobni nečijim privatnim politikama.

Nije mi samo jasno do kada će narod šutjeti i trpjeti na sve ovo. U međuvremenu, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Hahn) sastao se danas u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Vijeća ministara BiH. Danas su se naši političari crvenjeli pred gospodinom Hanom.

 Petak, 29. mart

 Među najboljima

Video koji smo pravili u povodu obilježavanja Svjetskog dana kliničkog inžinjeringa, a s kojim smo predstavili šta se sve u BiH radi po pitanju ove oblasti, odabran je u top tri najbolja. Ovo je još jedna potvrda našem timu i Društvu za medicinski i biološki inžinjering u BiH.

Od danas je na tržištu BiH jedno sredstvo koje pruža garantiranu zaštitu od svih vrsta mikroorganizama na površinama u trajanju do 30 dana, a na rukama do 24 sata. U narednih dvadesetak dana sve bolje opremljene apoteke pružat će stanovništvu BiH i ovu vrstu zaštite. Za mene je ovo proizvod decenije! 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.