REAKCIJE

Gazibegović: Za zabranu ne znaju klinike u Njemačkoj

Brojne građane koji su namjeravali otići kako bi radili kao njegovatelji neprijatno je iznenadila vijest da ova država više neće priznavati diplome iz naše zemlje

Građani BiH najviše zainteresirani za posao njegovatelja

Piše: F. MUSTAFIĆ

30.3.2019

Brojne građane koji su namjeravali otići u Njemačku kako bi radili kao njegovatelji neprijatno je iznenadila vijest Agencije za rad i zapošljavanje BiH da Njemačka više neće priznavati diplome iz naše zemlje o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer dobivene prekvalifikacijom.

Zvone telefoni

Otkako se pojavila ova vijest, telefoni brojnih centara za obrazovanje odraslih u BiH te srednjih škola koje su se bavile prekvalifikacijom medicinskih radnika ne prestaju zvoniti. Potvrdili su nam to i u Centru za obrazovanje odraslih iz Tuzle.

- Iznenadila nas je ova vijest. To sve treba provjeriti. Kao centar koji radi prekvalifikacije ne bismo voljeli da to bude istina. Svaki privatni ili državni centar prekvalifikaciju radi u skladu sa zakonom – kazali su nam iz tuzlanskog centra.

U Centru za obrazovanje odraslih u Gračanici tvrde da ova informacija nije tačna. Direktor Samir Gazibegović rekao nam je da su kontaktirali i njemačke klinike koje daju posao bh. njegovateljima. Kako kaže, ni oni nisu upoznati sa spornom odlukom.   

- Radi se o potpunoj dezinformaciji. Nije mi jasno zbog čega neko na ovaj način pokušava obeshrabriti one koji pokušavaju dobiti stalan i siguran posao u Njemačkoj, jer u BiH ne vide nikakvu perspektivu. Godišnje imamo oko 500 polaznika medicinske struke – istakao je Gazibegović.

S druge strane, iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH nisu nam željeli komentirati navode da se radi o dezinformacijama.

Radne dozvole

- Dobili smo informaciju od Centralnog ureda za posredovanje u međunarodnom zapošljavanju Savezne agencije za rad u Njemačkoj, gdje su nas informirali da su oni od svog ministarstva dobili uputu da ne izdaju radne dozvole za kandidate koji su diplomu dobili nakon prekvalifikacije – pojasnili su iz Agencije.

Mnogo odbijenica

- Do sredine februara dobili smo više odbijenica nego za cijelu prošlu godinu, a kao razlozi su navedeni da su diplome stečene prekvalifikacijom. Prošle godine nijedna odbijenica nije izdata iz tog razloga – dodaju iz Agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.