GORAŽDE

Drugujte s knjigom, a ne s televizijom

U svakoj mogu pronaći neku poruku, pouku, što će im, možda, zatrebati nekad u životu, kaže Sijerčić

Biblioteka ima 500 članova

A. BAJRAMOVIĆ

1.4.2019

Fatima Sijerčić ovogodišnja je dobitnica priznanja Gradske biblioteke goraždanskog Centra za kulturu, koje se tradicionalno dodjeljuje najstarijem članu.

Radila u prosvjeti

S knjigom se, kaže, druži još od malih nogu, a njenu ljubav dodatno je ojačao i posao prosvjetnog radnika. Jedan dio života provela je, također, radeći upravo u biblioteci.

Sijerčić: Serije su gubljenje vremena

- Sad su mi 72 godine i svakog mjeseca pročitam po dvije knjige, a bude dana kad u jednom danu pročitam knjigu. Mladima bih poručila da druguju s knjigom, a ne s televizijom i internetom, jer nema knjige koja nije dobra. U svakoj mogu pronaći neku poruku, pouku, što će im, možda, zatrebati nekad u životu. Starijima je, također, bolje da pročitaju knjigu nego da gledaju TV serije, jer to je samo gubljenje vremena – kaže Fatima.

Dodaje da su joj nadraži pisci Nura Bazdulj Hubijar, čije knjige posebno voli čitati, a zatim Meša Selimović, Perl Bak, Emili i Šarlota Bronte...

Rukovodilac Gradske biblioteke Mubera Čavčić ističe kako je knjiga, u vrijeme interneta i društvenih mreža, potisnuta u zapećak pa se biblioteka na različite načine, pored ostalog i nagrađivanjem najaktivnijih, trudi da vrati čitaoce.

Simbolične nagrade

- Svake godine dodjeljujemo i simbolične nagrade. Ne možemo biti zadovoljni brojem čitalaca, jer Gradska biblioteka ima oko 500 članova – kazala je Čavčić.

Trogodišnji Rijad najmlađi čitalac

Priznanje za najmlađeg čitaoca biblioteke dodijeljeno je trogodišnjem Rijadu Alihodžiću, najaktivniji čitalac od prvog do petog razreda je Muhamed Dragolj, a od šestog do devetog Ilda Dedović. Najaktivnija čitateljka iz reda građana je Jasmina Šabanović. Ajla Jahić najaktivniji je čitalac u kategoriji učenika srednjih škola.

- I danas mi je navika da pročitam dvije-tri knjige sedmično, nekad i više. Jako je lijep taj osjećaj, jer nas knjige mogu naučiti mnogo. Sada se, nažalost, koriste i skraćene verzije na internetu, ali nema tu osjećaja kao kad čitate pravu knjigu – kaže Ajla.

Čavčić: Vratiti čitaoce

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.