SARAJEVO

Vigemark: Cilj je povećanje zapošljavanja u BiH

Zahvalio bih Evropskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada što su prepoznali važnost i značaj stimuliranja jednog ovakvog projekta, kazao je Franjčević

Wigemark: Saradnja sa 19 lokalnih partnera. T. Saletović

Piše: D. B.

1.4.2019

Projekt "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH", koji je podržan od Evropske unije, zaključen je danas u Sarajevu završnim događajem "Lokalna partnerstva za zapošljavanje djeluju". 

Manifestaciji je prisustvovao šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo da prisustvuje završnom dešavanju programa. 

- Evropska unija je ovaj projekt podržala putem Međunarodne organizacije rada, u saradnji sa 19 lokalnih partnera. Cilj je prije svega povećanje zapošljavanja. U okviru aktivnosti 1.600 osoba je prošlo različite vrste obuka i edukacija, a najmanje 550 njih je bilo u prilici da pronađe zaposlenje - kazao je Vigemark. 

Prema njegovim riječima, vrijednost ovih aktivnosti je iznosila oko četiri miliona eura. Sredstva su realizirana putem Međunarodne organizacije rada.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević istakao je značaj ovog projekta te izrazio nadu da će biti sličnih projekata u budućnosti u našoj zemlji. 

- Zahvalio bih Evropskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada što su prepoznali važnost i značaj stimuliranja jednog ovakvog načina zapošljavanja koje će biti u funkciji izgradnje prosperitetnog gospodarstva u BiH te usvajanja standarda EU - kazao je Franjčević. 

Sonja Gavrić, komercijalna direktorica u preduzeću „Mega drvo“ iz Bijeljine, istakla je da se ova firma bavi proizvodnjom namještaja te da više od 90 posto proizvodnje plasiraju na tržište zapadne Evrope. 

- Projekt nam je omogućio i da stvorimo nekakav formalni okvir između institucija i nas kao privrednika koji smo u konačnici ovog projekta zaposlili određeni broj osoba koje su onih kvalifikacija koje su nama potrebne - navela je Gavrić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.