APSURDI

Zeničanin zbog 30 KM mora u zatvor

Sud u Zavidovićima: Opasnost od zastarjelosti kazne

Piše: D. PAŠALIĆ

2.4.2019

Da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj se na svakom koraku mogu pronaći brojni apsurdi, pokazuje najnoviji slučaj iz Zenice. Zbog neplaćanja novčane kazne od svega 30 maraka i zbog bojaznosti od zastare kazne, prema odluci Suda, 29-godišnji Zeničanin bit će uhapšen i pritvoren 15 dana. 

Razuman način

Zeničanin je, kako saznajemo, kažnjen sa 30 KM zbog neposjedovanja vozačke dozvole, a kako kaznu nije platio od 8. oktobra 2015. godine do danas, Općinski sud u Zavidovićima, Odjel u Maglaju, donio je rješenje o njegovom hapšenju.

- Prema evidenciji iz Registra novčanih kazni i prekršajne evidencije, vidljivo je da okrivljeni nije izmirio dugovanja po navedenom prekršajnom nalogu, da postoji opasnost od nastupanja zastarjelosti novčane kazne, zbog čega je Sud zaključio da kažnjenog treba prinuditi na plaćanje kazne lišavanjem slobode na 15 dana – navodi se u obrazloženju.

Napominje se i da je ovo jedini razuman i efikasan način koji će primorati kažnjenika da plati navedeni iznos, koji je obavezan.

Narod odlazi

Zeničanin, čiji je identitet poznat redakciji, smatra da je ovo apsurd te da 30 maraka kazne nije razlog da dobije 15 dana zatvora.

- Za prekršaj počinjen 2015. godine, što nisam imao vozačku uz sebe, dobivam kaznu 30 KM. Četiri godine poslije, stiže mi rješenje o kazni za 30 KM i 15 dana zatvora. I onda se pitaju zašto narod odlazi iz države – kaže Zeničanin.

Mora dokazati da ne može platiti 

- Vrijeme za koje kažnjeni bude lišen slobode, neće utjecati na plaćanje izrečene novčane kazne, koju kažnjeni duguje. Lišenje slobode neće se moći odrediti i izvršiti u slučaju ako kažnjeni može dokazati da nije u mogućnosti platiti izrečenu novčanu kaznu – navodi se u obrazloženju sudske odluke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.