TUGA

Edinove ubice, osim u slobodi, uživaju i u visokim državnim funkcijama

Hadžihafizbegović u pismu Dodiku podsjetio na hapšenja, mučenja i ubijanje Bošnjaka po Vlasenici, među kojima je bio i Edin, nad kojim su se posebno iživljavali

Piše: A. HADŽIĆ

4.4.2019

U Tuzli je u noći s nedjelje na ponedjeljak umrla Hatidža Salaharević, majka kojoj skoro 27 godina niko nije vidio osmjeh na licu jer je živjela tugujući za 19-godišnjim sinom Edinom i suprugom Muhamedom, koji su ubijeni u logoru Sušica u Vlasenici u septembru 1992.

Bolni uzdah

I kad bi se, kažu, nekad zbog nečeg nasmijala, smijeh bi ličio na bolni uzdah, poslije kojeg bi samo rukama pokrila lice i tužno zašutjela.

Nakon što su Muhamed i Edin strpani u logor, Hatidža i njen mlađi sin Nedim tada su prognani u Tuzlu. Sve do 2009. godine, kada su identificirani Edinovi posmrtni ostaci, gajili su nadu da su on i njegov otac, možda, živi.

Nedim je nerijetko bio svjedok u procesima protiv vlaseničkih zločinaca, ali satisfakciju da na optuženičku klupu dođu mnogi ratni vlasnici života i smrti u Vlasenici još nije doživio. Naprotiv, jedan broj njih, među kojima pripadnici jedinice „Mićini specijalci“ te visoki funkcioneri Policijske stanice Vlasenica, nagrađeni su visokim državnim funkcijama.

Na vijest o smrti majke Hatidže jučer se otvorenim pismom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku obratio i poznati bh. dramski umjetnik Emir Hadžihafizbegović.


U pismu mu saopćava da je Edin neposredno prije likvidacije u Vlasenici s ekipom Sloboda Dite osvojio juniorsko prvenstvo Jugoslavije u košarci te da je dobio poziv da igra za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije. Podsjetio je kako su pripadnici jedinice „Mićini specijalci“ hapsili, mučili i ubijali Bošnjake po Vlasenici, među kojima i Edina, nad kojim su se posebno iživljavali dok je bio u logoru.

Jedini preživjeli

Hatidža nije dočekala da ukopa posmrtne ostatke svog supruga Muhameda. Njih će 20. aprila, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, kao jedini preživjeli član porodice Salaharević, ukopati njen sin Nedim.

Vođa „Mićinih specijalaca“  načelnik je Vlasenice 

Hadžihafizbegović u pismu navodi da krv u žilama posebno ledi činjenica da je vođa „Mićinih specijalaca“ Mićo Kraljević, Dodikov partijski kolega i pripadnik SNSD-a, danas načelnik općine Vlasenica.

- Tu spodobu htjeli smo snimiti za potrebe filma o Edinu Salahareviću, ali je on pobjegao glavom bez obzira... Poznata je vaša podrška Mići Kraljeviću... Pitam vas sada kao oca i djeda, pitam vas kao običnog čovjeka i građanina BiH, možete li zaista zaspati, a znati da je vaš partijski sljedbenik i načelnik općine Vlasenica ozbiljan ratni zločinac - navodi se, između ostalog, u pismu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.