DOBRI LJUDI

Turčinovići više neće živjeti u vlazi

Dijaspora i mještani za gradnju kuće prikupili 18.000 KM, a sa 3.000 KM u akciju se uključile i džematlije Kuršumlija džamije

Kuća bez krova nije uvjetna za život porodice

N. BRADARIĆ

7.4.2019

Zahvaljujući dijaspori sela Čobe kod Maglaja, džematlijama, ali i svim dobrim ljudima, donatorima humanitarnog fonda EXIT, porodica Hazira Turčinovića dobit će uvjetniji krov nad glavom. Cijenjen, pošten, vrijedan... Ovako o Haziru govore njegove komšije i poznanici. I mi smo se uvjerili u to. Zajedno s majstorom Salihom Smajlovićem radi i gradi novi, bolji dom za svoju porodicu, suprugu Sevlu i djecu, osnovce Zehniru i Mirnesa.

Odnedavno je Hari, kako ga u Čobama svi zovu, preuzeo brigu i o punici. Kuća napravljena od blokova, bez krova, nije bila uvjetna za život porodice.

Krov prokišnjavao

- Najgore je što je prokišnjavao krov pa se stvarala vlaga u kući. Najteže mi je zbog djece bilo, porazbolijevaše se. Ko god je human i pomogao, hvala od srca i na ovom što su do sada uradili – kaže kroz suze Hazir.

Turčinović: Najteže mi je zbog djece

On svoju porodicu izdržava radeći na nadnicu. Njegovu dobrotu, nažalost, neki nedobronamjernici znaju i zloupotrijebiti. Dijaspora i mještani Čoba za gradnju kuće prikupili su 18.000 maraka, a sa 3.000 KM u akciju se uključio i humanitarni fond EXIT, koji djeluje pri džematu Kuršumlija džamije.

Husein Meškić, koji je penziju zaradio radeći u Austriji, angažirao se na ovom projektu.

- Dijaspora ima plan za pomoć Čobama. Među projektima je i kuća za porodicu Turčinović. Svi mi znamo našeg Harija, želimo mu pomoći – kaže Meškić.

Meškić: Želimo pomoći Hariju

Harijev komšija, majstor Salih Smajlović, ne žali slobodno vrijeme i trud za gradnju kuće.

- Hari radi sa mnom. Radovi idu dobro, cilj nam je ozidati sprat i pokriti kuću. Ali, trebat će nam još pomoći i vrijednih ruku - priča majstor Salih.

Smajlović: Trebat će još vrijednih ruku

Dobar početak

Hafiz Hidajet ef. Talić, imam džamije Kuršumlije i voditelj fonda EXIT, kaže da je ovo dobar početak.

- Pozivamo i ostale da nam se priključe. Hariz i njegova porodica, supruga i djeca, kao i punica o kojoj je preuzeo brigu, zaslužuju život dostojan čovjeka - kazao je.

Do sada prikupljeni novac, oko 21.000 KM, neće biti dovoljan da se projekt završi. Zato su organizatori pozvali sve dobre ljude, lokalne, ali i druge privrednike da se uključe u ovu akciju.

 

Ef. Talić: Zaslužuju život dostojan čovjeka

Harizu treba siguran posao

Kako kaže Meškić, kuća će biti sagrađena, to neće biti problem, ali moraju misliti i na Harizovu budućnost. - Kada bi mu se mogao naći kakav posao, recimo u Komunalnom preduzeću, da radi, zarađuje i izdržava porodicu. Nadnica je samo od danas do sutra, a treba dvoje djece izvesti na put – kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.