SJEĆANJA

Ne blijedi sjećanje na heroine Suadu i Olgu

Na današnji dan, 5. aprila 1992., Suadu (25) i Olgu (35) ubili su pripadnici paravojnih formacija SDS-a

Piše: A. ČENGIĆ

5.4.2019

Prošlo je 27 godina otkako su na sarajevskom mostu Vrbanja snajperskim hicem ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić, prve žrtve opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.  

Na današnji dan, 5. aprila 1992., Suadu (25), studenticu pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, i Olgu (35), službenicu u tadašnjoj Skupštini BiH, ubili su pripadnici paravojnih formacija Srpske demokratske stranke (SDS), koji su pucali na građane okupljene na mirnim demonstracijama za mir.

Pobuna građana

Tog 5. aprila paravojne srpske formacije najprije su napale policijske službenike lojalne Vladi Republike BiH u Policijskoj školi na Vracama, što je rezultiralo reakcijom države i pobunom građana. 

Građani su pokušali zaustaviti zlo koje se nadvilo nad Sarajevom. Izašli su na mirne proteste. Pred zgradom Skupštine RBiH hiljade građana nosile su transparente "Mi smo za mir", zastave i slike Josipa Broza Tita. Govorili su: "Bosna, Bosna...", "Ovo je Sarajevo, hoćemo mir".

Pripadnici SDS-a pucali su u demonstrante te ubili Suadu i Olgu. Najprije je pogođena Suada, a nekoliko minuta kasnije i Olga. Više osoba tog dana je ranjeno, među kojima je bilo i djece. 

Nekadašnji most Vrbanja danas nosi naziv Most Suade i Olge. Na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 6. aprila 2001. godine. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih: "Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši."

Opsada trajala 44 mjeseca 

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca, odnosno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

11.425 dana trajala opsada Sarajeva 

11.541 ubijen građanin

1.601 ubijeno dijete


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.