FORMIRANA RADNA GRUPA

Hoće li Forto, Šteta, Garibija, Brčić i Kovačević uspjeti spasiti posrnuli GRAS

Preduzeće GRAS je tužilo Kanton Sarajevo za pokrivanje gubitaka zbog razlike u utvrđenoj cijeni javnog prijevoza putnika za period od 2007. do 2017. godine, a iznos tužbe je 104 miliona KM

GRAS je samo Poreznoj upravi FBiH krajem 2018. bio dužan oko 187.887.000 KM

S. M.

5.4.2019

Vlada Kantona Sarajevo je, shodno obimu i kompleksnosti problema u poslovanju sarajevskog preduzeća GRAS, na posljednjoj sjednici imenovala radni tim koji će dostaviti Vladi KS prijedloge za rješavanje obimnih i kompleksnih problema u ovom preduzeću.

Od 2000. godine do danas u GRAS-u su nagomilana velika finansijska dugovanja po više osnova. Sanacioni programi i mjere koje su do sada provođene nisu dali očekivane rezultate. Veliki broj zaposlenih, neadekvatna sistematizacija radnih mjesta, postojanje većeg broja invalida rada, kao i tužbe radnika zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i dalje usložnjavaju postojeću situaciju. Ukupan dug preduzeća prema Poreznoj upravi FBIH na 31. decembra godine iznosi oko 187.887.000 KM,  od čega je osnovni dug oko 96 miliona KM, a kamate su 86 miliona. Porezi se nisu plaćali od januara 2009. do decembra 2016. godine. Dug prema Upravi za indirektno oporezivanje iznosi 28,4 miliona KM, od toga glavni dug je 19 miliona KM, kamate oko 8,6 miliona, a troškovi prinudne naplate 760.000 KM - saopćeno je iz Vlade. 

Prema procjeni GRAS-a, ukupan iznos tužbi za period 2009. – 2015. zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za komunalne djelatnosti iznosi cca 60 miliona KM.

Preduzeće GRAS je tužilo Kanton Sarajevo za pokrivanje gubitaka zbog razlike u utvrđenoj cijeni javnog prijevoza putnika za period od 2007. do 2017. godine, a iznos tužbe je 104 miliona KM. 

Trenutno je u GRAS-u zaposleno 177 invalida rada za koje je neophodno poduzeti aktivnosti za njihovo zbrinjavanje, a evidentan je i problem već penzionisanih radnika pod nepovoljnim uvjetima koji imaju minimalne penzije jer im nisu uplaćeni porezi i doprinosi.

Nesporno je da su ovo gorući problemi GRAS-a, a koje Ministarstvo saobraćaja ne može riješiti bez pomoći i podrške drugih resora u Vladi. Zbog toga smo napravili ovaj radni tim, koji, osim ministra saobraćaja, čine premijer Edin Forto te ministri finansija, pravde i rada i socijalne politike Amel Kovačević, Lejla Brčić i Malik Garibija, a koji će, svako iz svog resora, ponuditi moguća rješenja ovih problema - rekao je na sjednici ministar saobraćaja Adnan Šteta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.