OTKRIVAMO

Batko, Turković i Ždrale sele se u državni zatvor

Iz entitetskih zatvora trebali bi biti prebačeni i ratni zločinci Mendeljev Đurić, Radovan Stanković, Franc Kos...

Vlahović, Turković, Ždrale: Zlikovci uskoro pod jednim krovom

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

5.4.2019

Državni zatvor u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu spreman je primiti prve stanare, samo za to još nema političke volje. Javno je, naime, rečeno da zatvor još zjapi prazan zato što se SDS i HDZ BiH ne mogu dogovoriti čiji će kadar biti direktor ove ustanove u koju je uloženo oko 80 miliona maraka. Ovo pitanje, međutim, veoma će brzo morati biti riješeno.  

Naročito zbog toga što se strani donatori, koji su uložili milione maraka u zatvor, bune jer on nije otvoren i čak su najavili moguće povlačenje novca. Naravno, taj bi novac morao biti tražen iz budžeta BiH.

Najteža djela

Kada se konačno usele novi stanari, na spisku za promjenu zatvorskih adresa naći će se osuđenici i pritvorenici koji se trenutno nalaze bilo u entitetskim zatvorima ili Pritvorskoj jedinici Državnog suda.

Riječ je o više od 450 okorjelih kriminalaca i ratnih zločinaca osuđenih pred Sudom BiH na višegodišnje kazne. Premda je kapacitet novog zatvora 348 mjesta, već ranije je najavljeno da će se on proširivati.

Među onima koji će iz Zenice, Kule, Foče, Bihaća i iz drugih entitetskih zatvora biti prebačeni u državni jesu i Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije osuđen 2015. na 40 godina robije, te njegovi saučesnici u najbrutalnijim ubistvima Milenko Lakić i Saša Stjepanović.

U novi zatvor trebao bi se useliti i Đorđe Ždrale, osuđen na 20 godina za teško ubistvo Ljubiše Savića Mauzera, potom Ferid Okić, osuđen na 26 godina zbog rukovođenja zločinačkom organizacijom i izvršenja najtežih krivičnih djela.

Iz entitetskih zatvora trebali bi biti prebačeni i ratni zločinci Duško Jević i Mendeljev Đurić, osuđeni za pomaganje u genocidu u Srebrenici, potom Radovan Stanković, ratni zločinac iz Foče, monstrum Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine, te njegovi saučesnici Saša Baričanin i Zoran Dragičević.

Puni luksuz

U zatvor u Istočnom Sarajevu trebali bi biti smješteni i Zoran Babić, osuđen za zločine nad nesrpskim stanovništvom Prijedora, te Franc Kos, osuđen na 35 godina za strijeljanje oko hiljadu Srebreničana.

Prebacivanjem u državni zatvor kriminalci i ratni zločinci bit će pod boljim nadzorom, s obzirom na uvjete u toj ustanovi, a dočekat će ih puni luksuz. Od najmodernije kuhinje, ćelije slične hotelskim sobama, fitnes sale, „ljubavne sobe“...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.