DAN GRADA SARAJEVA

Brojne delegacije položile cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva

J. Be. -A. Š.

6.4.2019

Delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre - Avaz
Delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre - Avaz
Delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre - Avaz
Delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre - Avaz
Delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre - Avaz
+41

Brojne delegacije, udruženja i građani danas su, povodom Dana grada Sarajeva, položili vijence na spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora i ratova Vječna vatra i mezarje Kovači u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, premijer Edin Forto, gradonačelnik Abdulah Skaka, ministar za boračka pitanja Ismir Jusko, delegacije općina Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, delegacija gradova Novi Pazar i Pula...

- Multietničnost i otvorenost su najveće vrijednosti Sarajeva i nema sile niti snage koja može pokoriti taj duh glavnog grada Bosne i Hercegovine. Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašizma, ali su ga ponovo 1992. godine na današnji dan napali fašisti s okolnih brda, uslijedili su sistematsko uništavanje grada, zvjerski napadi i višegodišnja opsada. Sarajevo je sačuvalo svoj duh multietničkog, otvorenog grada za sve dobronamjerne i miroljubive ljude - poručio je Džaferović s današnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva. 

Uprkos svemu, naglasio je, Sarajevo se odbranilo, a odbranila se i BiH.

- Mi danas imamo jedan od najvećih benefita, a to je da živimo u miru, slobodi i nezavisnosti. Često se spominje da se ratni vojni veterani okupljaju u ovom periodu da bi se sjetili svojih kolega. Veterani nikad neće zaboraviti, mi smo ovdje da bismo poslali jednu poruku da je najveće zlo koje postoji rat i ratno stanje koje smo imali i u periodu 1941. - 1945., tako i 1992. - 1995. godine, nama ne trebaju više ti ratovi. Da naši ratovi u budućnosti budu na poljima ekonomije, da se borimo za bolju budućnost, bolje školstvo i bolje zdravstvo, da nas približi Evropskoj uniji. Samo kad jedna majka zaplače za izgubljenim djetetom, mužem, taj rat nema pobjednika. Poruka je jednostavna - boriti se samo za slobodu i nove generacije.  Sarajevo je pokazalo da ga ništa ne može slomiti i u današnja vremena moramo nastojati da nove generacije naučimo da imaju taj duh, ali u jednom potpuno pozitivnom smjeru - kazao je Jusko.

- Dan grada je dan oslobođenja Sarajeva, to je dan kada su fašisti protjerani iz grada, mislim da ne smijemo zaboraviti da je temelj državnosti BiH zasnovan na antifašizmu, i ne samo BiH i temelj cijele Evrope - kazao je Forto. 

Šesti april najznačajniji je datum u historiji grada Sarajeva.

Na taj dan Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali je to i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je blizu 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.