AFERE

Kako su nabavljane jakne za EYOF?

Mi imamo neke informacije koje su šokantne, ali čekamo izvještaj pa da uporedimo, kaže Konaković

Piše: K. KEŠMER

7.4.2019

Precizni odgovori na to koliko su novca dobili i kako su ga potrošili prilikom organizacije Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) na adresu Skupštine Kantona Sarajevo još nisu stigli iz Grada Sarajeva. 

Ni traga ni glasa

Pitanja je uputio predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković. On je ranije problematizirao utrošak 2,5 miliona KM za smještaj učesnika EYOF-a, koji je, navodno, plaćen od participacije.

Konaković je za „Avaz“ potvrdio da odgovore na pitanja nije dobio ni on, ali ni Vlada KS.

- Prije mene je ista ili slična pitanja na adresu Grada Sarajeva uputio ministar privrede Haris Bašić. Naravno, ni traga ni glasa. Nikakvih odgovora nema još, ali mi odustati nećemo. Imamo pravo da znamo kako su potrošeni novci koje smo mi izdvajali – kaže Konaković.

Konaković: Mnogo nejasnoća

On dodaje da je Vlada KS već nekoliko godina izdvajala solidnu svotu novca za EYOF.

- Radi se o 90.000 KM svake godine. Osim toga, ulagali smo u infrastrukturu, dva miliona KM dali smo za ledenu plohu u Skenderiji, milion ZOI-ju... Puno je to stvari koje nisu jasne do kraja i moraju se raščistiti - naveo je Konaković.

Istakao je i primjer nabavke jakni s logom EYOF-a.

- Ko je dobio te jakne, koliko ih je kupljeno, koliko su plaćene? Mi imamo neke informacije koje su šokantne. Ali, čekamo izvještaj pa da uporedimo. Da vidimo koliko su to oni plaćali, a koliko takva jakna košta u „Nikeu“ ili „Adidasu“. Kada to vidimo, onda ćemo izaći u javnost - naveo je predsjednik Skupštine KS.

Valjanje u blatu

Razgovarali smo i s direktorom preduzeća EYOF Senahidom Godinjakom, ali on nije bio raspoložen da komentira prozivke.

Godinjak: Nema komentara

- Do sada sam se branio od tih takvih izjava. Rekao sam šta imam i ne bih više dalje da komentiram. Sve što sam rekao, rekao sam na bazi dokumenata i lako provjerljivih činjenica, pa neka izvole. Shvatite me, više ne želim da se valjam u tom blatu – rekao je Godinjak.

Prepustiti agencijama

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak istakao je da sve što je sporno, ako toga uopće ima, trebaju ispitati agencije.

- Prepustimo to nadležnim institucijama i agencijama. Ako ima spornih stvari, neka istražuju. Neću više da negiram stalno nečije izjave – kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.