SARAJEVO

Zvizdić: Moguće hermetičko zatvaranje granice sa Srbijom

Arhiv

Avaz.ba

8.4.2019

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić istakao je da nije istina da se u BiH nalazi 200 hiljada migranata. Od januara 2018. godine do danas ušlo je oko 25.000-26.000, ali trenutno ih je manje od 4.000 u BiH.

Prema Zvizdićevim riječima, proces migranata se još kontrolira, ali ne zna se šta će se desiti ako krene novi val iz Grčke.

- Pratit ćemo situaciju. Već smo zatražili od Predsjedništva BiH da nam odobri angažiranje pripadnika Oružanih snaga, ali inžinjerskih jedinica, dakle, ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će spriječiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prometa migranata iz Srbije - kazao je Zvizdić.

Dodao je da je smanjen priliv ljudi koji su kao turisti dolazili u Srbiju, a onda kao migranti prelazili u BiH i oštro demantirao da je riječ o hiljadama potencijalno opasnih terorista koji se vraćaju u BiH iz Sirije.

- Vratilo se do sada 46, još se u Siriji nalaze oko 104 državljana BiH, od čega je 58 žena i djece. Mi ćemo ih preuzimati u saradnji i dogovoru s našim međunarodnim partenrima - naveo je Zvizdić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.