SUD BIH

Nastavljeno suđenje Radomiru Šušnjaru

Svjedok je rekao da je kasnije uhapšen u Višegradu i sproveden u Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, gdje je, kako je naveo, tužilac zaključio da je priveden pogrešan čovjek

Šušnje: Suđenje počelo u avgustu 2018. godine. Arhiv

Avaz.ba

10.4.2019

U Sudu BiH, svjedočenjem svjedoka Tužilaštva BiH, danas je nastavljeno suđenje Radomiru Šušnjaru, koji se tereti da je sredinom juna 1992. godine učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik, a koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici.

Svjedok Milan Šušnjar ispričao je kako je greškom bio osumnjičen za zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu. On je radio kao profesor u školi i 21. maja je mobiliran i angažiran u vojnom skladištu goriva u Vardištu kod Višegrada.

Čuo je da ga povezuju sa događajem u Pionirskoj ulici i, u namjeri da razjasni situaciju, razgovarao je sa jednim tužiocem i išao u Banju Luku kod saradnika Haškog tribunala.

Svjedok je rekao da je kasnije uhapšen u Višegradu i sproveden u Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, gdje je, kako je naveo, tužilac zaključio da je priveden pogrešan čovjek.

- Pokazao sam vojnu knjižicu i gdje sam bio. Shvatili su da nisam taj čovjek - kazao je Milan Šušnjar.

Naglasio je da nije u srodstvu sa optuženim Radomirom Šušnjarom, kojeg je viđao da raznosi hljeb za jednu pekaru. Branilac Dejan Bogdanović je svjedoku prezentirao fotografiju iz vojne knjižice, sugerirajući da nije tačno da nije imao brkove. Šušnjar je kazao da je ta fotografija snimljena 1973. i da to „nisu neki brkovi“.

Tužilac Seid Marušić je, nakon saslušanja posljednjeg predloženog svjedoka, uložio desetak materijalnih dokaza, uključujući potvrdu da je optuženi radio u pekari, o čemu su, kako je naveo, govorili i svjedoci.

Odbrana je, obrazlažući svoj prijedlog dokaza, najavila da će dokazivati da se u ovom predmetu radi o pogrešnoj identifikaciji optuženog.

Za nastavak suđenja 17. aprila bit će pozvano pet svjedoka odbrane.

Za šta se tereti Radomir Šušnjar

Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je sredinom juna 1992. godine učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkog stanovništva iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici. Kako se navodi, civile su natjerali da prijeđu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo.

Suđenje Radomiru Šušnjaru za ubistva 57 civila počinjena u višegradskoj Pionirskoj ulici u junu 1992. godine počelo je u avgustu prošle godine čitanjem optužnice i uvodnim izlaganjem Tužilaštva BiH.  

U optužnici, koju je pročitao tužilac Seid Marušić, navedeno je da su 16. juna 1992., ili približno tog datuma, Šušnjar te Milan i Sredoje Lukić, naoružani automatskim puškama, došli do kuće u Pionirskoj ulici na području Višegrada, gdje su dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Koritnik. Šušnjar je, prema navodima optužnice, kod sebe imao i nož.

Kako je rekao tužilac, Milan i Sredoje Lukić su od civila, uz prijetnje da će ih ubiti, oduzeli nakit i ostale dragocjenosti, nakon čega je Šušnjar pretresao civile da bi se uvjerio je li neko od njih nešto zadržao te su ih natjerali da prijeđu u drugu kuću. 

- Ugurao je posljednjeg civila i zaključao vrata, nakon čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu koja je u kući izazvala požar. Šušnjar je ubacio ručnu bombu, nakon čega su iz automatskog oružja pucali po kući da bi spriječi civile da pobjegnu - rekao je tužilac.

Dodao je i da posmrtni ostaci ubijenih nikada nisu pronađeni, a da je ovaj masakr preživjelo nekoliko osoba.

Milana Lukića je Haški tribunal zbog zločina počinjenih u Višegradu, među kojima su i ubistva u Pionirskoj ulici, osudio na doživotnu zatvorsku kaznu, dok je Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.