ZELENE PIJACE

U Mostaru jagode 10, a u Sarajevu paprike 9 maraka

Kupci na bijeljinskoj zelenoj pijaci žale se na cijene paradajza i celera

Na zeničkoj pijaci poskupjelo povrće. Foto: D. Jurišić

Piše: E. D. A.

14.4.2019

Nerealno visoke cijene voća i povrća posljednjih su dana iznenadile mnoge građane BiH. Najpaprenije su cijene paprika, koje se na pijacama kreću između šest i devet maraka. Poskupjele su i banane, koje dostižu cijenu oko 2,80 KM, a za kilogram zelene buranije građani moraju izdvojiti i do deset maraka. 

Mrtva sezona  

Srijeda je u Zenici uobičajeni pijačni dan, ali prošli put nije bilo gužve.

Prodavači su nam rekli da cijene proizvoda formiraju prema penzionerima, jer su oni najčešći kupci. Kada je u pitanju voće, kilogram jabuka je od 0,80 do 1,50 KM, kruške su koštale od 2,50 do 3,50 KM, dok su banane i narandže bile po dvije marke. Primijetili smo i da je povrće dosta skuplje nego prošle sedmice. Mladi luk košta četiri KM, blitva i salata su marka, kupus je dvije KM, a paradajz se može naći za 2,50 KM. 

Tuzlanske gradske pijace i prodavnice voća i povrća ne mogu se pohvaliti izdašnom ponudom, jer je ovaj period godine poznat kao mrtva sezona. Na centralnoj gradskoj pijaci u Tuzli cijena mladog krompira je 2,50 KM, zelena salata 3,50 KM, mladi luk 4,50, paprike šest. Uvezeni paradajz košta četiri KM, krastavci i kupus 3,50 KM. Što se voća tiče, kruške su četiri KM, limun 2,50, jabuke dvije marke.

Bijeli luk 10 KM

Skupo je i u Bijeljini. Kupci na bijeljinskoj zelenoj pijaci žale se na cijene paradajza i celera, koji su pet KM, te krastavca koji je četiri KM.

Iako je sezona jagoda, posebno u Hercegovini, njih na mostarskim pijacama prodaju za nevjerovatnih deset maraka. Narandže i limun iz uvoza mogu se kupiti za tri KM, a iz domaćeg uzgoja po četiri KM. Kivi košta tri KM, banane, mandarine i jabuke dvije KM. Najskuplje povrće je bijeli luk, koji je deset KM, a kilogram zelene salate košta tri KM, kao i kelja, cvekle, čak i mladog krompira.

Sarajevo najskuplje 

Cijene voća i povrća u glavnom gradu i dalje su najviše, a posebno kada se kupuje u tržnim centrima.

Na sarajevskim pijacama kilogram banana dostiže i do 2,80 KM, kruške su šest KM, a jagode sedam. Od povrća i dalje je vrlo skupa paprika, koja košta čak devet KM, a narasla je i cijena buranije, koja je sada nevjerovatnih deset KM.

     

6 KM kilogram krušaka u Sarajevu 

4 KM mladi luk u Zenici

4 KM kruške u Tuzli

5 KM paradajz u Bijeljini

10 KM mladi luk u Mostaru


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.