UMJETNICI

Rudar iz Breze stvara čaroliju na platnu

Zbog nesreće na poslu prije nekoliko godina izgubio vid na desno oko, ali ni to ga ne ometa u stvaranju djela

Muratović: Slikarstvo ljubav iz djetinjstva

Piše: E. DŽAFIĆ

14.4.2019

Ešref Muratović Bubi (54) rudar je iz Breze i samouki umjetnik koji stvara čaroliju na platnu.

Kako je odrastao u radničkoj porodici te rano ostao bez oca, zbog finansija nije završio likovnu akademiju, koja mu je bila velika želja. Ali, to nije utjecalo na njegov talent.

Crtanje stripova  

- Ljubav prema umjetnostipočela je kada sam bio dijete. Čitao sam stripove i počeo ih precrtavati. Moja tadašnja nastavnica likovnog odmah je zapazila moj talent i preporučila mi da se upišem na akademiju. Ja, nažalost, nisam imao dovoljno novca za to. Rekla mi je: Spominjat ćeš me, Bubi. I, evo, i dan-danas je spominjem - kaže ovaj umjetnik.

Neki od Muratovićevih radova

Muratović boje stvara po osjećaju, a ne, kako kaže, po teoriji. Ali, njegova su djela izuzetno vjerodostojna i besprijekorna.

- Aktivno se bavim slikanjem petnaestak godina, iako sam tome predan cijeli život. Tu i tamo se nešto proda, ali mi to nije cilj. Ja u tome uživam i radim to za sebe. Koristim tehniku suhi pastel, koja je veoma zahtjevna, ali su rezultati fantastični. Rijetko koji umjetnik koristi tu tehniku, najčešće su to ulje na platnu, akril i akvarel, ali ja suhi pastel volim, iako je najzahtjevniji - kaže on.

Materijal nije mnogo skup, ali ga je teško pronaći. Nabavlja ga iz Hrvatske, ali nerijetko ove boje na Ešrefovu adresu stižu i iz Francuske. Ovaj umjetnik nikad nije bez inspiracije, a najčešće je pronalazi u prirodi, jer je, kako kaže, ona najveći umjetnik.

Odlazi u prirodu

- Uslikam motiv te ga potom nacrtam. Često odlazim u prirodu i posmatram. Uvijek nešto prelijepo pronađem - kaže Muratović.

Za slikanje izdvoji desetak dana po tri-četiri sata. Ali, njemu taj posao nije težak, jer radi ono u čemu iskreno uživa. Prvu samostalnu izložbu imao je u krugu rudnika, a potom i veliku izložbu u Sarajevu, koja je bila i njegov veliki san. Zbog nesreće na poslu prije nekoliko godina izgubio je vid na desno oko, pa je tako proizvodnju i preradu uglja u rudniku zamijenio telefonskom centralom, gdje trenutno radi.

- Nesreća me ne ometa u stvaranju djela. Kada nešto radiš iz srca i duše, ne može biti problema - rekao je on.

Često poklanja slike

Svoje slike često poklanja, iako ima i potražnje za njima. Kaže da njegove slike krase načelničke i direktorske kabinete, a posebno mu je važno da obični posmatrač uživa u njima. 

- Često proces nastajanja svojih djela prezentiram na Facebooku, gdje često čujem kritike, koje su vrlo pozitivne. To me ispunjava i daje mi snagu da istrajem - objašnjava on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.