HEROJI

Zaboravljeni Ikari bosanskohercegovačkog neba

Knjiga Izudina Šarića sačuvat će njihova imena i djela od potpunog zaborava

Posada koja je 15. aprila 1994. stigla u Goražde

E. Sk.

15.4.2019

Prije 25 godina pripadnici Ratnog vazduhoplovstva Armije RBiH realizirali su prvi let od Tarčina do tada opkoljenog Goražda. Na ovaj opasan i zahtjevan zadatak prijavila se posada u sastavu: rahmetli Džemal Malkić, pilot-vođa posade, pilot Mujo Mušić i letači tehničari Meho Ajanović, Izudin Šarić i Zijad Bašić.

Helikopterom MI-8 preletali su neprijateljske linije, a u rano jutro 15. aprila 1994. godine stigli su do Goražda. Posada je namjeravala prizemljiti helikopter na dogovoreno mjesto, ali su taj lokalitet u međuvremenu zauzele neprijateljske snage.

- Tada Džemal Malkić donosi odluku da nema povratka dok se teret ne istovari. Pronalazi jednu bašču u naselju Pohranjen i tu spušta helikopter, a posada istovara teret. Pri povratku za Tarčin primjećujemo pripadnika ARBiH koji im mašu i idu po dostavljeni teret. Po povratku helikopter preko Jahorine uspijeva neoštećen da sleti u Tarčin, gdje su hrabri vazduhoplovci dočekani od pripadnika 9. brdske brigade – prisjeća se Izudin Šarić, član prve posade Ratnog vazduhoplovstva Armije RBiH.

Ubrzo se po Goraždu proširila vijest da je helikopter uspješno dostavio „teret“ i da borci i građani Goražda zahvaljuju svojim suborcima na iskazanoj hrabrosti. U knjizi „Ikari bosanskohercegovačkog neba“ autora dr. Izudina Šarića vjerodostojno su opisani herojski podvizi članova Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Armije Republike BiH. Šarić je šest puta letio u enklave Goražde, Bihać i Žepa, nebrojeno puta na položaje Armije RBiH u okolini Sarajeva, Zenice ili Tuzle za ukupno oko 300 sati leta u nevjerovatno teškim i složenim ratnim uvjetima.

- Rijetko kada se letjelo po danu. Uvijek su to bilo noćni letovi helikopterima koji su nosili i do pet tona tereta i koji su ukupno težili oko 15 tona. U letovima ka enklavama neprijateljske položaje morali smo preletjeti četiri puta i rijetko kada smo se vratili nepogođeni. Knjigu sam posvetio trojici kolega Džemalu Malkiću, Enveru Čokiću i Izetu Džambiću, koji su pomažući drugima svoje živote ostavili na bosanskim vrletima iznad Žepe – kaže autor knjige Izudin Šarić.

Počeci Ratnog vazduhoplovstva Armije RBiH sežu u 1993. godinu. Te godine od Ukrajinaca je kupljeno 14 helikoptera koji su bili raspoređeni na slobodnoj teritoriji, a dio u Zagrebu koji su korišteni za operacije ka Bihaću. Prvi let ka Srebrenici, odnosno ka Cerskoj, koja je bila pod kontrolom Armije RBiH, dogodio se u zimu 1993. godine.

Njegov najteži let bio je upravo prema Goraždu.

Helikopter je bio pogođen čak 27 puta, ali je pilot Džemal Malkić uspio da ga vrati do Tarčina. Bilo je to 23. aprila 1994. godine. Šarić je s Malkićem, Enverom Čokićem i Izetom Džambićem trebao letjeti i 7. maja 1995. godine za Žepu. Sudbina je htjela da ostane kod kuće...

- Nažalost, poginuli su. Zajedno s njima i još osam članova posade, uglavnom ljekara. Napravili smo propust, odnosno naša komanda, i nismo otišli po njih. Da je bilo obrnuto, Džemo bi otišao po svoje drugove, pošto je bio oličenje poštenja i hrabrosti. Ipak, 1998. godine oni su dostojanstveno ukopani u Tuzli, Đurđeviku i Dobrnji. Od 14 helikoptera koje smo imali, sedam je srušeno, poginulo je 30-ak članova posade, ali se to ne može mjeriti s poslom koji je obavljen i značaju tih operacija – navodi Šarić.

Ratno vazduhoplovstvo Armije RBiH rađalo se kao i Partizanska eskadrila. No, „Ikari bosanskohercegovačkog neba“ zaboravljeni su u miru, a knjiga Izudina Šarića sačuvat će njihova imena i djela od potpunog zaborava.

Heroji ratnog vazduhoplovstva

U svojoj knjizi Izudin Šarić je pobrojao heroje Ratnog vazduhoplovstva Armije RBiH. Počevši od rahmetli Džemala Malkića, Envera Čokića i Izeta Džambića te pilota: Muju Mušića, Stipu Brakića, Željka Jagića, Jakuba Siočića, Mustafu Kahrića, Mehu Merdanića, Avdu Tuleka, Enesa Huseinovića, Ahmeda Zubaču, Zehrudina Džidića, Nafiju Ćatića, Muju Lotinca, Džemu Mašinovića, Dževada Brgulju, Safeta Derviševića, Mevludina Bešića, pa letače tehničare: Dinu Karića, Asmira Tokića, Fahrudina Mujagića, Mehu Ajanovića, Aliju Limnovića, Zijada Bašića, Amera Hasanagića, Azudina Rešidovića, Fikreta Dupanovića, Mazreku Halita, tehničare: Sabru Muratbegovića, Muharema Šabića, Alju Mujčića, Vrcu Rahmija, Besima Gašija, Mirsada Džanku, Muju Rahmanovića, Senada Džinića...

Kobni let za Žepu

U historiji ratnog vazduhoplovstva Armije RBiH crnim slovima upisan je 7. maj 1995. godine. Na letu za opkoljenu enklavu Žepa živote su izgubili: Džemal Malkić i Enver Čokić (piloti), Izet Džambić (letač tehničar), kao i putnici: dr. sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović, Nurudin Mustafić, Hasan Homorac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.