SJEĆANJE

Žrtve fašista nikada neće biti zaboravljene

Brojne delegacije položile su cvijeće na Trgu Alije Izetbegovića

N.Br.

15.4.2019

U prisustvu brojnih gostiju održana je i svečana akademija. NBr.

Dostojanstveno, kao i godinama ranije, Maglaj je obilježio 15. april – 27. godišnjicu formiranja Armije Republike BiH, i 16. april - 74. godišnjicu oslobođenja u Drugom svjetskom ratu. 

Brojne delegacije položile su cvijeće na Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježja prvog šehida Rifata Abidovića i Civilnih žrtava rata, šehidsko mezarje Podborik, Centralno spomen-obilježje u "Parku ljiljana", biste narodnih heroja i prvoboraca, dok će 16. aprila cvijeće biti položeno na partizanska spomen-obilježja na Čakalovcu i u Novom Šeheru. 

U prisustvu brojnih gostiju održana je i svečana akademija.

- Posebno sam ponosan na činjenicu da među maglajskim vitezovima nema ratnih zločinaca. Narod se ponosi nama, uvjeren da smo mi najbolji vojnici na svijetu. Gotovo goloruki smo branili ono što nam pripada, svoju domovinu i pravo na život - rekao je u ime boračkih organizacija 92-95. Azur Smajić. 

197 antifašista dalo živote tokom okupacije

Tokom fašističke okupacije, Maglaj je oslobođen 1941., potom u avgustu 1943.godine i konačno oslobođen 16. aprila 1945. godine. Tada su jedinice 53. divizije zadale konačan udarac okupatorskim jedinicama stacioniranim u Maglaju. 

- Maglaj je dao blizu hiljadu vojnika u redove narodno-oslobodilačke vojske, 197 ih je položilo svoje živote za slobodu, a 343 su žrtve fašističkog terora. Ovaj grad ima i dva narodna heroja, Sulejmana Omerovića - Cara i Petra Dokića - naglasio je na akademiji Radovan Gorčinović u ime UBNOAR-a. 

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, istakao je da uspjesi i hrabri podhvati odbrane maglajskog prostora nikada neće pasti u zaborav.

- Nadamo se da su godine ratnih stradanja bespovratno iza nas, a pred nama je vrijeme borbe za bolji život svih građana i da u zajedničkoj domovini izgradimo demokratsku prosperitenu budućnost - dodao je Mahmutagić. Muzičku čestitku građanima uputili su članovi Gradskog mješovitog hora Maglaj i Ena Blitović, pobjednica 11. Radijskog festivala u Žepču, dok su srednjoškolci Lejla Alispahić i Maid Hamzić izveli prigodan performans pod nazivom "Ostajte ovdje". 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.