TVRDNJE

Sefer: Znam ko je opljačkao Muzej AVNOJ-a

Džemal Sefer tvrdi da o nestanku eksponata mnogo znaju Ljilja Ševo, Branka Marković, Dragan Ajder, Miloš Stanišić, Nikola Galić i Milenko Lasica

E. CRNKIĆ

15.4.2019

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu tokom agresije na BiH opustošen je, a veliki broj eksponata završio je u Beogradu i kod bjelosvjetskih trgovaca. Otkriva to u ispovijesti za „Dnevni avaz“ Džemal Sefer, penzionisani inspektor SIPA-e.

- Dobar dio života, profesionalnog i radnog angažmana posvetio sam istraživanju otuđivanja blaga iz Muzeja AVNOJ-a. Iako to nije bilo samo u opisu moga posla, zbog činjenice da sam Jajčanin, nisam mogao prijeći preko informacija i tragova – kaže Sefer, koji je sva saznanja o pljački muzejskog blaga dostavio i Tužilaštvu BiH, ali još nije bilo procesuiranja ovog slučaja. 

Njegova saznanja govore da je dio zbirke od šest velikih sanduka s muzejskim eksponatima krajem 1992. godine bio smješten u crkvi Sv. Ive u Podmilačju, a poslije je sve transportirano u Beograd.

- Prema pisanim dokumentima, dvije osobe su učestvovale u ovom nedjelu. Radi se o Ljilji Ševo i Branki Marković, koje su bile dobro educirane. Prema tragovima do kojih sam došao, transport je izvršen u januaru ili februaru 1993. godine – otkriva Sefer.

Kako kaže, saznao je da je slike Božidara Jakca i nekih drugih umjetnika povodom 50. godišnjice ustanka u Srbiji ustupio tadašnji direktor Muzeja Dragan Ajder i otad se tim umjetninama gubi svaki trag. Osim Ajdera, saznajemo od Sefera, o pljački muzejske građe određene pojedinosti mogli bi znati i bivši kustosi Muzeja Miloš Stanišić, Nikola Galić i Milenko Lisica.

- Osim što sam saznao da su neke slike završavale u Srbiji, zna se i da je čuveni portret Josipa Broza Tita u crvenoj kredi u Sloveniji čak nuđen na aukciji. Prije nekoliko godina više od 200 crteža Božidara Jakca vraćeno je iz Narodnog muzeja RS u Banjoj Luci u Muzej u Jajcu, a nedavno su 44 crteža ovog autora putem Ambasade BiH vraćena iz Srbije - napominje penzionisani inspektor SIPA-e.

Džemal Sefer razočaran je što nema dobre volje institucija vlasti da se uđe u trag ukradenim predmetima.

- Bilo bi mi drago da barem lokalne vlasti, s načelnikom Edinom Hozanom na čelu, uzmu stvar u svoje ruke i uozbilje je – zaključuje Sefer.

MUZEJ AVNOJ-a osnovan je 1953. godine i jedan je od 30 nacionalnih spomenika srednjovjekovnog grada Jajca. Pored Muzeja nalazi se parna lokomotiva, također, nacionalni spomenik, kojom su dovoženi vijećnici iz Slovenije i Hrvatske na zasjedanje. 

 Više od 1.000 originalnih umjetničkih slika

Prije rata, svake godine 31. decembra, sačinjavan je popis eksponata muzejske postavke, a posljednji je izvršen u decembru 1991. Na popisnoj listi koja je dostavljena institucijama u Beograd bilo je više od 1.000 originalnih umjetničkih slika najpoznatijih autora iz bivše SFRJ i inozemstva, kao i grafika, crteža i skulptura. Postojala je i kolekcija trofejnog naoružanja, unikatnih zlatnika te originalnih dokumenata o Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Svi eksponati bili su obilježeni i imali su svoj inventarski broj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.