PODACI

Povećan broj migranata u Trebinju

Kada vremenske prilike budu povoljnije, očekuje se veće prisustvo migranata na području Hercegovine

Laketa: Povećan broj migranata. Avaz

P. M.

15.4.2019

Broj migranata tokom prva tri mjeseca ove godine na području PU Trebinje povećan je za 31 posto u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje.

Prema Laketinim riječima, u narednom periodu, kada vremenske prilike budu povoljnije, očekuje se veće prisustvo migranata na području Hercegovine pa će nastaviti s pojačanim aktivnostima praćenja migrantskih kretanja.

- Migranti predstavljaju problem. Njihovo kretanje je tokom ljepših dana intenzivnije. Mi imamo saradnju s Graničnom policijom BiH i MUP RS ima sporazum o zajedničkoj saradnji i tako djelujemo. Pratimo kretanja i imamo pojačane kontrole. Prema podacima Granične policije BiH, imamo povećanje ilegalnog prelaska isključivo sa Crnom Gorom - pojasnio je Laketa i dodao da je evidentirano i nekoliko krivičnih djela koja su počinili migranti.

- Evidentirana su dva slučaja krađe automobila, ta vozila su nađena i vraćena vlasnicima - istakao je Laketa.

Laketa je naveo da je stanje sigurnosti od početka ove godine zadovoljavajuće te da su krivična djela smanjena za 25, a broj saobraćajnih nesreća za 31 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Broj prekršaja po javnom redu i miru je povećan za 27 posto, ali su to prekršaji koji su policajci dokumentirali na terenu tokom provođenja pojačanih aktivnosti i vezani su za točenje alkohola osobama u pijanom stanju i maloljetnim osobama i uznemiravanje građana bukom. Zaplijenjeno je 248 kilograma marihuane, kao i akcizna roba u vrijednosti od 45.000 maraka - naglasio je Laketa.

Petar Kozjak, načelnik Sektora policije, naveo je da su tokom protekla tri mjeseca iz saobraćaja isključena 343 vozača zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, neprilagođene brzine vožnje i vožnje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom.

- Isključeno je 255 vozača po dejstvom alkohola, što je za 65 posto više u odnosu na isti period prošle godine, te 66 vozača koji nisu imali vozačku dozvolu - rekao je Kozjak i dodao da će se nastaviti sa pojačanim kontroliranjem saobraćaja, a posebno će pažnja biti usmjerena na tehničku ispravnost vozila i kontrolu vozača motocikala i mopeda i upotrebu zaštitnih sredstava.

Bojan Dabić, načelnik Sektora kriminalističke policije, rekao je da je u ovoj godini evidentirano 60 krivičnih djela, i to 51 iz općeg kriminaliteta, šest privrednog i tri krivična djela iz sigornosti javnog saobraćaja, rasvijetljeno je 20 krivičnih djela, i to 19 od ove godine i jedno iz prethodne. Nedležnim tužilaštvima je podneseno 48 izvještaja protiv 58 osoba, i to 56 muškaraca i dvije žene, a evidentirana su četiri maloljetnika koji su izvršili šest krivičnih djela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.