OTVORENO Piter van der Overart za "Avaz"

Šef IOM-a BiH: Zatvaranje granice nije moguće

Kao prvo, naravno da je važno imati efikasne i djelotvorne granične kontrole, ne samo u svjetlu iregularnih migracija nego i zbog borbe protiv nelegalnih aktivnosti i kako bi se omogućila trgovina i legalno prelaženje granice

E. TRAKO
15.04.2019 22:07

Van der Overart: Kompleksan geografski izgled BiH

Zatvaranje granice je operativno veoma teško izvesti, a posebno uzimajući u obzir kompleksnost geografskog izgleda Bosne i Hercegovine uz granice.

Izjavio je ovo za "Avaz" Piter van der Overart (Peter van der Auweraert), šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH (IOM).

- Kao prvo, naravno da je važno imati efikasne i djelotvorne granične kontrole, ne samo u svjetlu iregularnih migracija nego i zbog borbe protiv nelegalnih aktivnosti i kako bi se omogućila trgovina i legalno prelaženje granice. Ovo se mora uraditi na način da se poštuju ljudska prava, bez nasilja i u skladu s međunarodnim zakonima o izbjeglicama i potrebi da se identificira i pomogne, naprimjer, žrtvama trgovine ljudima - dodaje Overart.

Međutim, navodi šef IOM-a, globalno iskustvo pokazalo je da jeste moguće ojačati granične kontrole, ali u isto vrijeme nemoguće je postići potpuno zaustavljanje iregularnih migracija.

- U slučaju Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir dužinu granica i  posebnost terena, većinom s planinama i rijekama, zatvaranje granice i sprečavanje migracija u potpunosti nije moguća opcija. Važno je ovo shvatiti kao realnost kako bi se državi omogućilo da se bavi iregularnim migracijama na svom teritoriju jer su ovo u najvećem broju slučajeva tranzitne migracije, odnosno ovi ljudi samo koriste Bosnu i Hercegovinu kako bi prošli kroz nju i došli u druge dijelove EU, prvenstveno u Hrvatsku i poslije u Sloveniju - kazao je šef IOM-a Piter van der Overart.

Komentari

NA VRH