BANJA LUKA Danas rasprava o izmjenama i dopunama zakona

Počinje trodnevno zasjedanje: Narodna skupština RS raspravlja o uspostavljanju rezervista

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da ovaj bh. entitet ima rezervni sastav policije

Avaz.ba
16.04.2019 10:59

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas će raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i javnom redu i miru. 

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Iz MUP-a RS tvrde da će to doprinijeti podizanju stepena sigurnosti na viši nivo, a naročito, kako su dodali, u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Zakonom je propisano da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i policijski službenici redovnog sastava, a mijenjaju se i pojedina ovlaštenja direktora policije.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije, jer taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u, od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

- Rezervni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi - rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tvrdi da nema apsolutno ništa protiv toga da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili bilo koji kanton u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije.

- Svaki policajac više na našim ulicama znači sigurnost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem – tvrdi on.

Potvrdio je da će rezervni sastav policije u RS brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi u tom entitetu moglo biti oko 1.000 pripadnika rezervnog sastava, koji, kako kaže, neće odmah u startu svi biti regrutirani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Kazao je i da će im naknada iznositi 80 posto prosječne plaće u RS, zavisno od toga koliko dana će biti angažirani.

Protiv usvajanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, kojim se, između ostalog, kao prekršaj javnog reda i mira predviđa "neovlašteno fotografiranje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti“ je medijska zajednica, nevladin sektor, kao i opozicionari, koji traže povlačenje zakona iz parlamentarne procedure.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS odbacili su tvrdnje da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS "uvode nove represivne mjere prema novinarima".

Da bi se, kako dodaju, smatralo da je učinjen prekršaj, potrebno je da određeno lice neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa i sprečava službenike dok vrše svoje dužnosti.

Iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS su 22 tačke, među kojima i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku.

Zasjedanje će trajati tri dana, a ukoliko ne budu apsolvirane sve tačke, nastavak će biti 23., 24. i 25. aprila. 

Komentari

NA VRH