APSURDI

USK plaća kredit za deponiju koja ne postoji

Avaz.ba

16.4.2019

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK) Adnan Alagić na današnjoj sjednici Kantonalne vlade potvrdio je obavezu plaćanja kreditnih zaduženja za regionalnu deponiju, koja i ne postoji u ovom dijelu BiH.

- Nažalost, regionalnu deponiju nemamo, kao ni lokaciju, a preduzeće je izbrisano iz sudskog registra. Sada imamo samo kreditne obaveze, s obzirom na to da je novac od kredita potrošen na plaće uposlenika, izradu projektne dokumentacije i ostale obaveze. O odgovornosti za sve to ne mogu govoriti, ali mogu i moram o načinu vraćanja duga. Radi se o dva kredita, od kojih jedan već vraćamo od 2012. godine, a u pitanju je tranša od 1.000.000 američkih dolara. Danas smo razgovarali i o početku procesa vraćanja drugog kreditnog zaduženja, gdje je, na svu sreću, povučena samo trećina sredstava. Predložili smo način saniranja ovih dugova te sad čekamo saglasnost Skupštine USK - rekao je ministar Alagić.

Istaknuto je da će i ove godine biti prikupljeno oko 1.100.000 KM iz ekoloških naknada, ali da će upravo zbog navedenih kreditnih obaveza raspoloživo biti između 700 i 800 hiljada maraka.

Vladi Unsko-sanskog kantona, između ostalog, još je prezentirana i informacija o stanju u oblastima privrede iz nadležnosti Ministarstva privrede za 2017. godin

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.