KONFERENCIJA Pozvali na reformu energetskog sektora u BiH

Više od 600 učesnika na 5. energetskom samitu u Neumu

Ambasadori SAD , Njemačke, Velike Britanije, te zamjenik šefa Delegacije EU u BiH poručili su da je tranzicija neophodna BiH

S. D.
16.04.2019 15:11

Energetska tranzicija Bosne i Hercegovine ključna je tema 5. energetskog samita, koji se održava u Neumu, gdje prisustvuje više od 600 učesnika.

U kakvoj se poziciji trenutno nalazi energetski sektor Bosne i Hercegovine, koji su ciljevi u odnosu na evropsku energetsku politiku i šta tačno treba uraditi kako bi se dostigli ciljevi, pitanja su o kojima će razgovarati predstavnici vlasti, međunarodni i domaći eksperti, investitori, nevladine organizacije te akademska i stručna zajednica. 

S ciljem podrške procesu energetske tranzicije Bosne i Hercegovine, učesnici konferencije će ponuditi preporuke koje predstavnicima vlasti mogu poslužiti kao smjernice za ovaj veoma bitan proces.

U uvodnim obraćanjima ambasadori SAD Erik Nelson (Eric), Njemačke Kristijane Homan (Christiane Hohmann), Velike Britanije Metju Fild (Matthew Field), te zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino (Khaldoun Sinno) poručili su da je tranzicija energetskog sektora neophodna BiH.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson kazao je da BiH ima nevjerovatan potencijal kada je riječ o energetskom sektoru.

- Zemlja već proizvodi više energije nego joj je potrebno. Nove investicije u termo, hidro, vjetro i solarne elektrane pomoći će da se taj trend nastavi. Na ovogodišnjem samitu lideri će imati priliku čuti od stručnjaka koje su to reforme potrebne da se zaštiti okoliš i da se pomogne potrošačima povećanje energetske efikasnosti, smanjenjem potrošnje i boljem pristupu prirodnom gasu i obnovljivim izvorima energije. Nažalost, cijena plina koju plaćaju građani BiH među najvišim je u cijeloj Evropi. To je ono što se može i mora promijeniti, zato su reforme u oblasti plina na vrhu prioriteta ovog samita - istakao je Nelson.

Ambasador SAD u BiH istakao je i da su reforme u oblasti prirodnog plina blokirane već godinama.

- U suštini, to je zbog međuentitetskih sporova. Rezultat toga je da se BiH nalazi pod sankcijama Energetske zajednice EU, ali potrošači su ti koji najviše ispaštaju. Prethodni energetski samiti koje smo organizirali u Neumu bili su efikasni jer su pomogli liderima da se dogovore o neophodnim reformama. Nadam se da možemo stvoriti pozitivno okruženje za provedbu reformi koje su neophodne BiH. Ove reforme će pomoći BiH da nastavi izvoziti električnu energiju, da podigne svoju energetsku sigurnost na viši nivo, da provodi mjere zaštite okoliša, te da smanji troškove energije za potrošače – zaključio je ambasador Nelson.

Ambasadorica Njemačke Kristijane Homan (Christiane Hohmann) napomenula je da ovaj samit okuplja političare, ali i stručnjake iz oblasti energetike.

- Ja bih naglasila da će fokus biti na energetskoj tranziciji, što znači odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Ovo je važno za građane BiH - kazala je Homan. Njemačka vlada je ponosna što je prošle godine finansirala prvu komercijalnu vjetroelektranu, a nedavno smo potpisali ugovor da ćemo finansirati još jednu - kazala je ambasadorica Njemačke u BiH.  

Ona je istakla da je važno uspostaviti poveznice između političkog i tehničkog nivoa u BiH.

- Potrebna je politička volja da se provedu reforme kako bi se odgovorilo na potrebe građana BiH, ali i kako bi se BiH oslobodila sankcija, ali i ne manje bitno kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena - kazala je ona.

Ambasador Velike Britanije Metju Fild kazao je da se nada će ovaj samit rezultirati novim reformskim putem energetskog sektora.

- Važno je zajednički raditi na ovom pitanju. Drago mi je da je usvojena prva Energetska strategija u BiH iz oba entiteta. Podstaknuti nedavnim uspjehom usvajanjem Okvirne energetske strategije tokom samita ćemo pozvati učesnike da se usvoji zakon na državnom nivou o regulatoru prijenosa i tržišta električne energije i prirodnog plina, da se usvoje amandmani na zakone o energetskoj efikasnosti u oba entiteta, da se izvrši imenovanje uprave u "Elektroprijenosu" na transparentan način i u skladu sa zakonom, da se započnu reforme u drugim poljima, uključujući obnovljive izvore energije - istakao je Fild.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldun Sino saglasan je da će samit doprinijeti reformi, ali da je za to važno da se svi nivoi vlasti slože i rade u cilju energetske zajednice.

Premijeri FBiH i RS Fadil Novalić i Radovan Višković saglasni su da je energija pitanje svih pitanja, ali su zatražili i određene ustupke, tačnije razumijevanje za prijelazne faze.

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećan udjel obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije.

Radi se o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike. Stoga, Bosna i Hercegovina mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

U naredna tri dana, na 5. energetskom samitu će se razgovarati i o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, važnosti energetske efikasnosti, dok će posljednji dan biti rezerviran za razgovor o perspektivi plinskog sektora u energetskoj tranziciji. Također, posebno će biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz bh. medija.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekt Investiranje u sektor energije (EIA), "Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH" kroz projekte "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH" i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.  

Komentari

NA VRH