KONCERTI

Nezaboravan nastup Sofije Rei u SARTR-u

Ovaj koncert dio je serije "The Stone in Europe", koja će se nakon Sarajeva nastaviti večeras u Cankarjevom domu u Ljubljani i sutra u Heldelsbeursu u Gentu u Belgiji

Avaz.ba

16.4.2019

Pjesma "Besos de sangre", koju su Sofija Rei i "JC Maillard" izveli sinoć u Sarajevskom ratnom teatru bila je svojevrsna kulminacija i odličan završetak drugog koncerta sezone "Grlom u jagode", koji u koprodukciji organiziraju Jazz Fest Sarajevo i Sarajevski ratni teatar.

Tekst za pjesmu "Besos de sangre", koju je dvoje muzičara izvelo nakon što ih je publika vratila na bis, napisala je Sofija Rei na muziku Džona Zorna (John Zorn), a ova izvedba bila je svojevrstan bonus sjajnom koncertu na kojem je predstavljen repertoar njihovog aktuelnog zajedničkog albuma "Keter" objavljenog u januaru ove godine za njujoršku izdavačku kuću "Tzadik".

Argentinska pjevačica Sofija Rei i multiinstrumentalista sa karipskog otoka Gvadalupe "JC Maillard" publici su ponudili intimnu kombinaciju virtuoznog muziciranja, briljantnih i raspjevanih vokalnih partija te kreativnih aranžmana u kombinaciji glasa, bas saza i elektronike.

Muzičari su ostavljali publiku bez daha, u zajedničkim i solo interpretacijama. Izvedbe Sofije Rei su bile podjednako uzbudljive i izazovne bez obzira da li pjeva vrtoglave vokalne dionice ili jednostavne stihove, dok je "JC Maillard" na trenutke zvučao poput velikog ansambla, kreirajući uzbudljive ritmove i melodije. Nezaboravan nastup dvoje muzičara publika u SARTR-u je ispratila ovacijama.

Ovaj koncert dio je serije "The Stone in Europe", koja će se nakon Sarajeva nastaviti večeras u Cankarjevom domu u Ljubljani i sutra u Heldelsbeursu u Gentu u Belgiji, dok je narednog mjeseca u Njujorku planirana zvanična promocija albuma "Keter".

Koncertna sezona "Grlom u jagode" zajednički je projekt Jazz Festa Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra i čini ga serija koncerata međunarodnih, regionalnih i bosanskohercegovačkih umjetnika, a s ciljem unapređenja koncertne produkcije i ponude u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.