MOSTAR

"Riječ nade" je knjiga dijaloga, ohrabrenje za čitaoca i refleksija Hercegovine

Piše: M.Sm.

17.4.2019

S promocije u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Promocija knjige „Riječ nade“ mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, koja je večeras u okviru manifestacije „Dani mevluda i zikra“ održana u Centru za kulturu Mostar, izazvala je izuzetno veliki interes javnosti.

U knjizi su sabrane hutbe, govori i intervjui ef. Dedovića u posljednjih nekoliko godina. Za ovu knjigu je jedan od promotora, dr. Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački, ustvrdio da je ohrabrenje za onog koji je bude čitao. 

- On ovom knjigom akcentira i potiče dijalog, otvorenost i spremnost tako da za njega slobodno možemo reći, nakon čitanja knjige, da je muftija čovjek vjere, čovjek nade ljubavi i dijaloga - kazao je ef. Hasanović.

Doc. dr. Zehra Alispahić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka, kazala je da je bila velika radost čitati ovu knjigu , koja, navela je, definitivno podiže standarde u retoričkom i sadržajnom smislu.

Prema njenim riječima, ova knjiga je, ustvari, refleksija Hercegovine, hrcegovačkog čovjeka, kamena, Neretve i knjiga koja pulsira životom ovog podneblja, a koja, istovremeno, ispunjava sve one standarde koje vjerski lider kakav jeste mostarski muftija ovom knjigom ustvari postavlja.

- Poslije ove knjige, definitivno, u tom komunikativnom, komunikološkom, retoričkom smislu, vjerovatno, ništa neće biti isto na ovim područjima. Jer, ova knjiga diže standarde i pokazuje kako bi se trebalo govoriti, raditi, pripremiti da se govori, komunicirati s javnošću, a istovremeno biti lider, biti na čelu vjerske zajednice, Muftijstva i osjećati svaki damar ovog prostora - kazala je prof. Alispahić.

Ef. Dedović je naglasio da je rad na polju hutbe jedna važna dionica njegovog životnog akademskog rada. Na tom planu, kazao je, radio je predano i strpljivo i to na jedan ozbiljan akademski način.

- Hutba je poseban medij, medij Svete vjerske poruke i, naravno, hutba ima svoj lokalni karakter, ali ima i svoju univerzalnu poruku. Naravno, mi živimo jedno dinamično, burno vrijeme i svih ovih više od deceniju naših života koje provodimo ovdje u Mostaru i u Hercegovini, kroz naše hutbe sagledavamo svu živost našeg života i naše razumijevanje islama - rekao je on.

Posebno je važno, nastavio je, to što su na taj način vidljivi tako snažno i upečatljivo, proplamsaji srednjeg umjerenog puta evropskih muslimana, naše spremnosti na dijalog,otvorenost, saradnju i zajedničke vrijednosti.

Dok je s jedne strane, iznio je, to dijaloška knjiga, s druge to su važne dionice njegovog puta i teške bremenite muftijske dužnosti.

- Besjede, govori i intervjui, koji su sabrani u ovoj knjizi, su odraz opore društvene stvarnosti koju nosimo na ovom prostoru, ali u svemu tome je riječ nade bila i ostala - podvukao je ef. Dedović.

Promociji su prisustvovali brojni predstavnici vjerskog, političkog i kulturnog života Mostara, među kojima su bili vladika zahumsko-hercegovački, Dimitrije i fra Iko Skoko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.