PORUKE

Mostarski muftija Dedović: Hoće li Bošnjaci doći pameti?

Buduće svečanosti će biti iz centra Mostara, ako Bog da, iz interkulturnog centra Mevlana

Mostarski muftija Dedić: Ne možemo pod zastavu samo jednog naroda. Avaz

Meliha Smajkic

18.5.2024

Na dvosatnoj svečanoj akademiji maturanata Karađoz-begove medrese, kojoj su uz roditelje maturanata iz cijele BiH, prisustvovali i brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Mostara i Hercegovine obratio se i mostarski muftija, Salem ef. Dedović.

Maturantima je rekao da je ovo za njih poseban i svečan dan u kojem se imaju pravo radovati i zbog uspjeha biti sretni zajedno sa svojim roditeljima.

- Vi ste na jednom novom putu, novoj životnoj raskrsnici, zapravo, na početku puta. Nadamo se da dobrim i zdravim temeljima koje ste utvrdili u našoj mostarskoj medresi idete dalje u život i u svijet. Sretni smo da je Mostar danas Bosna u malom i Mostar je uvijek to bio, odnosno Bosna u velikom. I, Mostar, ta velika kapija sa svojom raskošnom historijom uvijek je davao pečat Bosni, bošnjaštvu, islamu, našoj kulturi i našoj kulturnoj baštini - rekao je ef. Dedović.

Posebno je ukazao na to da se svečana akademija održava u sportskoj dvorani centra koji nosi ime slavnog mostarskog komandanta, Midhada Hujdura Hujke, a u kojoj su, kazao je, iz nužde.

- Nismo u domu kulture na Rondou, gdje bi trebala biti ova svečanost, ali tamo su obilježja samo jednog naroda. Mi nemamo ništa protiv obilježja drugih naših naroda, naših susjeda i komšija, ali mi ne možemo pod zastavu samo jednog naroda. Mi bismo pod zastavu države BiH, naše domovine. Pošto je ova dvorana ovakva, neuvjetna, onda gradu i svijetu kažemo da će ako Bog da buduće svečanosti i ispraćaji biti iz centra grada, iz interkulturnog centra Mevlana sa Lakišića vakufa - poručio je mostarski muftija.

Detalj s akademije: Aplauz Oručeviću. Avaz

Naglasio je da su Bošnjaci otvoren narod koji dijeli sudbine života sa svojim susjedima i komšijama.

- Pozivamo ih da gradimo zajednički Mostar koji je otvoren i slobodan i u kojem ravnopravno svi njegovi narodi žive i čuvaju svoj identitet.Takav Mostar želimo i za to se zalažemo. I, zato je aplauz bio bivšem gradonačelniku Safetu Oručeviću, koji je ovdje s nama, zato što je on bio gradonačelnik svih građana Mostara. Mostar treba takvog gradonačelnika. Mostar je na početku 20.stoljeća imao Mujagu Komadinu, a na kraju Safeta Oručevića. U trećoj dekadi 21.stoljeća valjda je zrelo promišljanje kod političkih Bošnjaka koji misle o budućnosti da dođe Bošnjak koji će biti gradonačelnik svih građana i koji će s nama biti na ovoj svečanosti. Takav bi red bio i to bi bila poruka odavde. Hoće li Bošnjaci doći u pamet? Vrijeme je da dođu -poručio je ef. Dedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.