I OVO JE BIH

Pogledajte kako izgleda Stjepan-grad iznad Blagaja

Piše: M.Sm.

18.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Tvrđava hercega Stjepana Kosače, Bona, Stjepan-grad, Šćepan-grad, Stari grad Blagaj, sve su to nazivi objekta ili, bolje rečeno, njegovih ostataka, smještenih na vrhu visokog brda iznad Blagaja do kojeg se može doći jedino pješice krivudavim puteljkom. 

Iako se mora uložiti znatan napor da se dođe do ove tvrđave, opasane tvrdim bedemima, s nazubljenim vrhovima, koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, ipak, veliki broj domaćih i stranih turista pohodi ovo mjesto, koje privlači poput magneta.

S njega se pruža fascinantan pogled na Blagaj, rijeku Bunu i dolinu Neretve, u čemu je uživala i grupa alpinista koje smo sreli tokom naše posjete. Tačno ispod ovog grada izgrađenog na najvišem i najistaknutnijem mjestu strmog kraškog brda, nadmorske visine od 310 metara, nalazi se vrelo rijeke Bune i čuvena Derviška tekija. 

Tokom posljednjih nekoliko godina urađeni su projekti konzervacije i restauracije zidina ovog srednjovjekovnog zdanja, kao i osvjetljenja, i to pod okriljem Agencije „Stari grad“ Mostar.  

Također, u okviru projekta RITour „Valorizacija kulturnog i prirodnog bogatstva kroz prekograničnu saradnju urbanih turističkih destinacija na jadranskom bazenu kraških rijeka“, koji je odobren u sklopu programa "Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020", završeni su radovi na obnovi, rekonstrukciji i čišćenju pješačke staze za Stjepan-grad u dužini od 920 metara.

Postavljene su i klupe za odmor na stazi, kao i zaštitna ograda radi sigurnosti šetača i posjetilaca.

Za ovo zdanje vezuju se i brojne legende, od kojih jedna kaže da je herceg Stjepan tu zakopao svoje blago te da je po tome Blagaj i dobio ime.

Kako danas izgleda Stjepan-grad, pogledajte u našoj fotogaleriji, odnosno videozapisu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.