DRAMA

Policajci i ljekari spriječili Višegrađanina da izvrši samoubistvo

Al.B

18.4.2019

Prava drama odvijala se u utorak u kasnim popodnevnim satima na ćupriji Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, kada se Zdravko Pešić (48) popeo na sofu mosta prijeteći da će izvršiti samoubistvo.

Ovaj Višegrađanin već je bio zakoračio preko ruba kamene sofe, tako da je samo zahvaljujući prisebnosti i adekvatnoj reakciji pripadnika Policijske stanice Višegrad i ostalih sudionika četverosatnih pregovora, Pešić na kraju odustao od skoka u Drinu.

Prema riječima Gorana Suslovskog, komandira PS Višegrad i sudionika pregovora, prijava je stigla oko 17 sati, nakon čega je patrola izašla na most. Pešić je odbio da siđe sa ograde mosta i ponovio svoje prijetnje.

– Mjesto je osigurano, most je blokiran i uslijedili su pregovori. Stigla je i spasilačka ekipa „Wolf“ iz Foče, Teritorijalna vatrogasna jedinica, ekipa Doma zdravlja, Granična policija BiH je uputila čamac koji je bio u pripravnosti, Udruženje brodara također, a HE Višegrad zaustavila je turbine kako bi se smanjila brzina protoka koji je ometao sidrenje čamaca – kaže Suslovski.

Skoro cijeli Višegrad zbog ovog događaja bio je na nogama. Uz komandira su bili i njegov zamjenik Dušan Petković, policajci Đoka Vulić i Miloš Rađen, inspektori Zoran Šijaković i Nebojša Kesić, doktorica Snežana Đurević i psiholog Gorica Tomić, čak i načelnik općine Mladen Đurević. Policajac Đoka Vulić ne shvata zbog čega tolika pažnja medija, jer je samo radio svoj posao.

- Najvažnije je da se lice smiri, da mu se ne suprotstavlja i ne ubjeđuje, već da se saslušaju njegovi problemi i da mu se da vremena da se emocionalno isprazni i prevaziđe problem koji ima. Upornost i smirenost policijskih službenika najviše je doprinijelo da on odustane od svoje namjere, što je i učinio oko 20.50 sati – pojašnjava Goran Suslovski.

Po silasku sa sofe mosta, Pešić je odveden u Dom zdravlja Višegrad, a potom je prevezen u UKC Banja Luka na daljnje liječenje. O motivima za njegov postupak još uvijek se špekulira, pretpostavlja se da se radilo o porodičnim problemima.

Svjedok drame na višegradskoj ćupriji bio je i uposlenik zaštitarske agencije „Securitas“ Zoran Maksimović, koji kaže je sličnim događajima prisustvovao već desetak puta. – Jednog sam čovjeka iz Novog Goražda četiri puta „skidao“ s mosta, ali na žalost peti put nisam uspio – kaže Maksimović.

Zanimljivo je da je grad sa dva mosta na Drini mamac potencijalnim samoubicama i iz udaljenijih općina, poput Sokoca, Pala, Rogatice i drugih. – Sjećam se kad je na novi most došao momak sa Sjemeča. Parkirao vozilo, izašao i skočio. Prošle godine je ovdje isto policija spasila ženu koja je htjela da skoči – pojašnjava Maksimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.