REAKCIJE Iz Naroda i pravde se oglasili

Konaković i Ademović o formiranju rezervista RS: Ako izostane adekvatan odgovor, pripremit će ga KS

Neophodno je da reagiraju OSA i MUP FBiH

Avaz.ba
19.04.2019 08:41

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i politički direktor Naroda i pravde Kemal Ademović komentirali su usvajanje nacrta zakona kojim se omogućava formiranje rezervnog sastava MUP-a RS.

Kako se ističe u saopćenju, oni su pozvali sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor.

- Poučeni historijskim iskustvom i preživljenim genocidom, kao narod i kao institucije moramo jasno i odlučno odgovoriti na zaokruživanje procesa formiranja i naoružavanja većeg broja osoba na području RS. Vojne i policijske snage u BiH, njihova brojnost i opremljenost, nisu pitanje koje treba i smije rješavati jedan entitet samostalno. Ukoliko međunarodna zajednica ostane nijema na očito kršenje Dejtonskog sporazuma, pozivamo sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor - kaže Konaković, koji podsjeća da Dejtonski sporazum krši i Srbija enormnim uvećanjem vojnih potencijala.

Konaković dodaje da se BiH suočava s prijetnjom izvana, ali i iznutra u smislu onih koji državu uništavaju korupcijom.

- Nikada nećemo prestati da se borimo protiv onih koji bi da korupciju i nepotizam nametnu kao standard, ali nikada, ni u kojem trenutku, nećemo ostaviti na cjedilu probosanske snage koje staju u zaštitu države, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - poručuje Konaković.

Ademović poziva nadležne institucije na nivou države i Federacije BiH da hitno naprave sigurnosnu procjenu i adekvatno reagiraju na formiranje rezervnog sastava MUP-a RS.

- U ovom slučaju neophodno je da reagiraju Obavještajno-sigurnosna agencije BiH (OSA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH. Oni moraju napraviti jasnu sigurnosnu procjenu i definirati koji je adekvatan odgovor - smatra Ademović.

Iz Naroda i pravde poručuju kako se stavljaju na raspolaganje svim probosanskim snagama te da su spremni, ukoliko izostane odgovor na višim nivoima, zatražiti da Kanton Sarajevo samostalno pripremi adekvatan odgovor na sigurnosni izazov nastao stvaranjem rezervnog sastava MUP-a RS.

Komentari

NA VRH