POSJETE

Mladi upoznati s ljepotama Tajana

Područje bogato izvorima čiste vode, brojnim endemskim vrstama biljaka i životinja, pećinama...

Većina mladih bila prvi put na području spomenika prirode

Ar. M.

20.4.2019

U okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) BiH uz finansijsku podršku britanske vlade, neformalna grupa mladih iz Zavidovića posjetila je područje Spomenika prirode Tajan, što je većini bila prva posjeta ovom lokalitetu.

Područje Tajana bogato je izvorima čiste vode, brojnim endemskim vrstama biljaka i životinja, pećinama i spiljama, a poseban prirodni dragulj predstavlja jezero Mašica. Nakon obilaska lokaliteta stećaka u Bešama i historijskog časa koji je održao profesor historije, mladi su posjetili turistički infocentar u Kamenici. Tu su upoznati s karakteristikama zaštićenog područja te mogućnostima za sport i rekreaciju.

Većina učesnika ovog izleta bili su mladi koji su učestvovali na radionicama koje je organizirao IOM i koji su kroz aktivnost „Dijalog u zajednici“ realizirali projekt čiji je dio i ovaj izlet, a koji ima za cilj isticanje turističkih potencijala, edukaciju mladih i druženje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.