SARAJEVO

Abdulah Skaka najavio rat "bombašima"

Ilustracija

Avaz.ba

21.4.2019

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka oglasio se na svojoj Facebook stranici povodom incidenta u ulici Muvekita u centru Sarajeva koji je snimila nadzorna kamera s jednog od objekata. 

Kako je saopćio gradonačelnik, Grad Sarajevo, zajedno s MUP-om KS i ICITAP-om, ovih dana realizira akciju čišćenja grafita s objekata u centru grada.

- Tek očišćenu lokaciju u ulici Muvekita vandali su ponovo oskrnavili, što je zabilježila i nadzorna kamera. O slučaju je obaviještena policija, a pozivamo građane da učine isto to ukoliko primijete ovakve slučajeve. Fasade su lice našeg grada, Sarajevo zaslužuje da se o njemu brinemo najbolje što možemo - napisao je Skaka.

Grafiti su generički pojam za slike ili napisana slova nanošene od privatnih osoba na površinama javnog prostora, a pojavljuju se u raznim oblicima. Nisu izravno povezani ni s umjetnošću ni s vandalizmom.

Ponekad se grafiti priznaju kao umjetnički oblik savremene urbane umjetnosti, a ponekad se grafiti u javnoj percepciji općenito smatraju vandalizmom.

Oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji, rukom takozvanog bombaša koji ima stav i estetski osjećaj mogu na specifičan način obogatiti karakter ulice ili grada, dok u nemaštovitim rukama samo povećavaju vizualnu zagađenost prostora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.