Federalni zavod MIO/PIO

Uvećane penzije stižu 6. maja

S. K.
23.04.2019 15:42

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je u danas na telefonskoj sjednici odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o MIO/PIO.

Tom odlukom sve penzije s izuzetkom najviših i onih ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 1. januara 2019. godine. 

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se, također, povećati za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca-odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca za 1,6 posto s primjenom od 1. januara 2019. godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih penzija za april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak, 6. maja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona maraka.

Oglasi

NA VRH