BANJA LUKA

Danas nastavak sjednice Narodne Skupštine RS

Sinoć razmotren Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

Srna

25.4.2019

Narodna skupština Republike Srpske danas će nastaviti sjednicu glasanjem o apsolviranim tačkama dnevnog reda. 

Skupština je sinoć razmotrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji predviđa pružanje zaštite žrtvi nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici i stvaranje uvjeta za sprečavanje ponavljanja tih slučaja.  

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u parlamentu RS, ministrica porodice, omladine i sporta Sonja Davidović rekla je da se ovim zakonskim rješenjem žrtvi nasilja u porodici osigurava neophodna zaštita u vidu izricanja hitnih mjera, te da se u narednom periodu od 30 dana mogu izreći i zaštitne mjere kojima se osigurava produženje te zaštite.

Prethodno su razmotreni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju.

Skupština je razmotrila i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uvjetima za nabavljanje oružja.

Poslanici su ranije razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru kojim se, između ostalog, definira odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definira novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.