PRAZNIK RADA

Prvi maj na Prokoškom jezeru: 40 centimetara snijega

Općina Fojnica i državne firme ne rade dva dana

H. ČUKLE

1.5.2019

Fonjica: Praznik rada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Tradicionalno, kao i prethodnih godina, i ovog 1. maja na području općine Fojnica nije izostalo feštanje.  

Ni kiša ni prohladno vrijeme nisu spriječili teferičlije da za ovaj dan pripreme janjad na ražnju, roštilj, i drugo iće i piće.

Tako se u Fojnici od jutarnjih sati primijetilo praznično raspoloženje, gužve u trgovinama i mesarama, da bi gradske ulice opustile već oko 10 sati.

Općina Fojnica i državne firme ne rade dva dana. 

Mesari i trgovci su trljali ruke, tražilo se meso kao da je džaba, a isto tako i proizvodi u prodavnicama mješovite robe i u pekarama. 

Janjetina je prodavana po cijeni od 12 do 13 KM po kilogramu, a janjad pripremljena za ražanj od 150 do 180 KM po komadu. 

Građani i gosti Fojnice su se uputili prema obližnjim izletištima, kao što su RC „Brusnica“, skijalište iznad Fojnice, slapovi Kozice, izletište Malkoč, Pogorelica, uz rijeke i potoke i Prokoško jezero. 

Snijeg je padao već dva dana pa je Prokoško jezero, udaljeno 23 kilometra od Fojnice, smješteno na 1.636 metara nadmorske visine, bilo prekriveno snijegom od 30 do 40 centimetara.

Ugođaj je zimski, kao da se približava Nova godina. Put je prohodan, ali samo za terence i na ovom prirodnom dragulju planine Vranice je 1. maj, Praznik rada, slavilo nekoliko desetina građana.

Janjeće pečenje se moglo kupiti i u gradu, a cijena mu je bila od 28 do 30 KM po kilogramu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.