INTERVJU

Izgradnja Bloka 7 je prijelazno rješenje

Bosni i Hercegovini je utvrđen obvezujući cilj od 40 posto udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. godine

Pokrajčić: Prilagoditi evropskim trendovima

M. SMAJKIĆ

3.5.2019

Sanela Pokrajčić, predsjednica Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK), u intervjuu za naš list govori o eventualnom poskupljenju struje, osvrće se na nedavno održani energetski samit u Neumu, ali i izgradnju Bloka 7. 

Građani su u stalnom strahu od poskupljenja struje. Imaju li razloga i šta može utjecati na to?

- Građani, odnosno kupci iz kategorije kućanstva se isključivo opskrbljuju u okviru univerzalne usluge koju pružaju dva javna elektroprivredna preduzeća, odnosno javni opskrbljivači, iako imaju pravo opskrbe na tržištu električne energije. Međutim, cijene u okviru univerzalne usluge su znatno niže od cijena električne energije na tržištu, a iste sadrže i unakrsne subvencije, što znači da industrijski i komercijalni kupci priključeni na niski napon imaju znatno veće cijene od kupaca iz kategorije kućanstvo, odnosno građana. Javni opskrbljivači svoj prijedlog cijena opskrbe u okviru univerzalne usluge moraju temeljiti na postupnom smanjivanju unakrsnih subvencija te je očekivano da će se u konačnici i potpuno ukinuti. To bi ujedno rezultiralo i postupnim povećanjem cijena električne energije za kućanstva.

Peti energetski samit koji je nedavno održan u Neumu akcent je stavio na hitnu reformu u oblasti energetike. Šta donosi ta reforma?

- Kroz cijeli samit provukla se jedna opća tema, a to je tranzicija ili reforma energetskog sektora. Gotovo svaki panel je pokrio neku oblast koja je ili nova ili postojeća, ali ju je potrebno prilagoditi novim zahtjevima, odnosno europskim trendovima.

Tržište električne energije je otvoreno, ali još nije u potpunosti funkcionalno jer nije završen proces prestrukturiranja javnih elektroprivrednih preduzeća, koji je propisan Zakonom o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa se operatori distribucijskog sistema još nalaze u sastavu vertikalno integriranih poduzeća, a trebali bi djelovati kao posebne pravne osobe.

Na polju obnovljivih izvora energije je primjetan trend da se postojeće zajamčene otkupne cijene zamijene premijama. Trenutno se ulažu veliki napori da bi se domaća regulativa uskladila u ovome smjeru.

U sklopu samita obrađen je i segment energetske učinkovitosti s nizom predloženih mjera, čiji je cilj ušteda u potrošnji energije uz istodobno povećanu razinu udobnosti. Energetska učinkovitost predstavlja novi izazov koji nas čeka i koga iščekujemo.

Kada govorimo o tranziciji energetskog sektora, ne smijemo zaboraviti plinski sektor koji još nije zakonski reguliran. Nadamo se da će se uskoro regulativa ovog energenta riješiti da bismo svjedočili sve većem razvoju plinskog sektora u Federaciji, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kakva je situacija s obnovljivim izvorima energije? Jasno je da nismo dobar primjer iskorištavanja tih potencijala?

- U skladu s ugovorom o uspostavi Energetske zajednice, Bosni i Hercegovini je utvrđen obvezujući cilj od 40 posto udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. godine. Prateći ovaj cilj, broj energetskih objekata koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora, kao i udio te energije se povećava iz godine u godinu.

Trenutno se u FBiH, ako izuzmemo velike hidroelektrane koje su u vlasništvu javnih preduzeća, električna energija proizvodi u malim hidroobjektima ukupne instalirane snage više od 60 MW. Ukupni instalirani kapacitet solarnih elektrana iznosi nešto iznad 13 MW, dok veliki zamah imamo u proizvodnji električne energije iz vjetroelektrana, jer su s proizvodnjom počela dva vjetroparka ukupne snage više od 86 MW.

Energetska zajednica se protivi izgradnji Bloka 7 TE Tuzla. Zbog čega i o čemu se radi? 

- Donosioci odluka su stava da je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla nužna. On predstavlja „zamjenski blok“ čijom izgradnjom bi se zamijenili, odnosno ugasili postojeći blokovi 3, 4 i 5 TE Tuzla. Zbog novih naprednih tehnologija po kojima bi se gradio novi blok, došlo bi i do smanjenja emisija CO2 u odnosu na postojeću koju emitiraju blokovi 3, 4 i 5. Kako 2050. godina predstavlja i krajnji rok kada Evropska unija namjerava okončati korištenje ugljena kao izvora energije, što je, vjerujem, i razlog zbog čega se EZ protivi izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, ovaj blok predstavlja na određeni način i prijelazno rješenje do toga datuma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.