PROCESI

Dautbašić tužio Mektića zbog zloupotrebe službenog položaja

U tužbi navedeno da je ministar donio zaključak da bude odbijen zahtjev za izuzeće Rizve, iako za to nije nadležan on, nego Vijeće ministara

Dautbašić: Primjena dvostrukih aršina Mektić: Znao da nije nadležan

M. AŠČIĆ

4.5.2019

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, podnio je krajem aprila Sudu BiH tužbu protiv ministra Dragana Mektića i tog ministarstva zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti. 

Bez kvoruma 

Dautbašić, kojem je prošle sedmice odbijena žalba na rješenje Ministarstva sigurnosti BiH da postoje sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima, potvrdio nam je da je podnio tužbu.

Odluka o odbijanju njegove žalbe donesena je bez neophodnog kvoruma od troje članova komisije zadužene za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnih provjera.

Faksimil tužbe koju je podnio Dautbašić putem advokata

Dautbašić je tužio Mektića zbog apsolutne nenadležnosti za donošenje zaključka u kojem je traženo da se iz komisije izuzme Samir Rizvo, Mektićev pomoćnik i predsjednik Odbora za žalbe policijskih službenika.

On u tužbi nevjerovatnom ocjenjuje činjenicu da je zahtjev odbacio ministar Mektić, iako je Vijeće ministara, koje je formiralo tu komisiju, isključivo nadležno za eventualna izuzeća. 

Slučaj iz 2015.

- Ministar sigurnosti Mektić zloupotrijebio je svoj položaj uzevši sebi za pravo da rješava stvar za koju nije nadležan - navedeno je u tužbi te pojašnjeno da je Mektić 2015. godine, rješavajući slučaj tadašnjeg direktora SIPA-e Gorana Zupca, akt uputio u nadležnost Vijeću ministara, što je potvrdio i intervju za jedan medij. 

U slučaju Dautbašića, pak, Mektić je primijenio dvostruke aršine te donio zaključak da tobože nije ispunjen zahtjev za izuzeće Rizve.

Dautbašić najavljuje i da će podnijeti krivične prijave zbog donošenja odluke bez kvoruma.

- Podnijet ću krivične prijave protiv članova komisije Samira Rizve i Murisa Druškića - kaže Dautbašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.