SARAJEVO

Dautbašić traži urgenciju Ministarstva pravde zbog samovolje Mektića

Bakir Dautbašić i Dragan Mektić

Piše: M.Aš.

6.5.2019

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, rekao nam je jučer da je uputio zahtjev Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH radi utvrđivanja zakonitosti zaključka ministra sigurnosti Dragana Mektića za izuzećem Samira Rizve iz komisije koja je odlučila da mu se zabrani pristup tajnim podacima. 

Dautbašić je naveo da zahtjev upućuje i zbog nezakonitog postupanja Ministarstva sigurnosti BiH povodom odbijanja žalbe, bez kvoruma propisanog internim aktima.



U zahtjevu, u kojem se traži hitno postupanje, Dautbašić pojašnjava da je zahtjev za izuzećem Rizve podnio 25. aprila i da je komisija, kojom Rizvo predsjedava, bila dužna sve dostaviti na odlučivanje Vijeću ministara na nadležno rješavanje.

Naglasio je da je komisija bila dužna postupiti identično kao u slučaju Gorana Zupca, bivšeg direktora SIPA-e, od 8. juna 2015. godine.

- S nevjericom sam primio zaključak ministra sigurnosti BiH 30. aprila kojim je ministar potpuno nezakonito i nenadležno odbio moj zahtjev za izuzećem Rizve, protiv kojeg sam 15. marta podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje da je izvršio određene povrede Zakona o državnoj službi – stoji u zahtjevu Dautbašića.

Na kraju se zaključuje da je osnovni postulat upravnog postupka da o rješenju o izuzeću odlučuje organ koji je formiralo Vijeće ministara BiH.

Dautbašić je, podsjećamo, zbog nezakonitog postupanja tužio ministra Mektića Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.